Steven Troch Band opent Swing Wespelaar

  • Steven Troch en Tim De Graeve
Haacht / Mechelen - Uitgestorven zijn ze niet, maar je moet er verdomd hard naar zoeken: Belgische muzikanten die betere blues- of rootsmuziek brengen en laat staan die virtuositeit live aandurven. Swing Wespelaar programmeert elk jaar wel ‘lokale’ bands – al is ‘lokaal’ een term die ik in deze context liever kwijt dan rijk ben. Steven Troch is Europese topklasse.

Spreek vooral dus niet over ‘lokaal’ talent wanneer u zich vrijdag in het charmante Wespelaar in mijn buurt bevindt. Ik gun u een kritische blik (en indien nodig meer) terug. Vergelijk vooral geen appelen met peren. Dat mag u evenmin bij The Blue Chevy’s uit Rijmenam en Rotselaar die net als Mechelaar Troch het lokale overstijgen en jaren geleden ook al op het Wespelaarse podium stonden. Swing Wespelaar opende in 1998 met Leuvenaar Big Bill – de mens en Leuvenaar die de smos commercialiseerde. Het festival heeft dus oog voor kwaliteit, zelfs avant la lettre.

Tiny Steven

Troch bewijst met bravoure dat hij samen met zijn band topklasse is. Af en toe is hij een ‘Tiny Legs Tim’ (duo met Tim De Graeve, zie foto’s tijdens ZomerZondagen in Bonheiden), meestal is hij de virtuoos die eigen nummers maakt en af en toe bands met meer naam en faam live en in de studio ondersteunt. Steven Troch staat eenzaam onderaan de affiche en heeft de moeilijke taak het festival vrijdag te openen, toch verdient hij alle aandacht samen met het latere Chicagogeweld dat Swing Wespelaar ook nu wist te strikken.

Prijzenpakker

Troch is vooral bekend als mondharmonicaspeler maar onderschat zijn kwaliteiten als gitarist en zanger zeker niet. De veertiger won mondharmonicawedstrijden in de VS en lijkt een waardig opvolger voor Toots Thielemans zonder Gaston en Leo. Hij wordt in middens weleens tot The King of Swing gedoopt, in Wespelaar merkt u vanaf noot één waarom een kleine Belg de titel waard is. Na De Steven Troch Band volgen het Amerikaanse Lucky Peterson feat. Tamara Tramell en Tinsley Ellis. Vorig jaar nog verbaase de organisatie ons op vrijdagavond met Melodyangel uit Chicago. Benieuwd of het dit jaar nog beter doet.

Troch opent het gratis festival om 19 uur

Info: www.swingwesplaar.be en www.steventroch.com

 

Door Erik Van Eycken
AANGERADEN
Meest recent