Tweede keer, goede keer: David is nieuwe Koning Ezel

Kuurne - Het is chef-kok David Claeys (43) gelukt. De Kuurnenaar is de nieuwe Koning Ezel. Het was zijn tweede deelname en net zoals twee jaar geleden haalde hij zaterdag rond middernacht de finale. Maar dit keer vond de veertiger wel als eerste de medaille in de hoop hooi. Al had hij daarvoor wel meer dan twintig minuten nodig. "Ik wist dat ik niet mocht opgeven", vertelde David zaterdagnacht.

Tijdens de Ezelsfeesten streden dit weekend maar liefst zeven Kuurnenaars om Koning Ezel Olivier Wambacq op te volgen. Enkel David Claeys (43) deed eerder al eens mee aan de verkiezing voor Koning Ezel. Hij verloor twee jaar geleden in de finaleproef en besliste toen al na de eerste ontgoocheling dat hij zeker nog eens zijn kans zou wagen.  "Ik hoop dat ik nu meer geluk ga hebben", vertelde David bij de voorstelling van de kandidaten Koning Ezel

Na een reeks proeven eindigde chef-kok David net zoals twee jaar geleden opnieuw op de eerste plaats. Maar in de finaleproef is dat niet meer van tel. Bij de 'hooiopper' is het kwestie van zo snel mogelijk de medaille te vinden tussen kilo's hooi. Dit keer moest David het opnemen tegen kleuterleider Sybe Vandemeulebroucke (27) die op de tweede plaats eindigde in de eindstand. 

Dat de 'hooiopper' geen simpele proef is, bleek zaterdag rond middernacht nog maar eens. David en Sybe zochten meer dan twintig minuten naar een medaille in hopen hooi. Nog nooit eerder hadden finalisten zo lang nodig om de medaille te vinden. Na de grote ontgoocheling van twee jaar geleden was David dan ook door het dolle heen dat hij dit keer wel de medaille vond. "Ik ben zo ongelooflijk blij. Het is echt fantastisch dat het nu wel is gelukt. Het begon lastig te worden, maar ik wist dat ik niet mocht opgeven."

Lees meer over verkiezing Konng Ezel en de Ezelsfeesten in de maandagkrant.

Door Evelien Vantomme
AANGERADEN