Het idee rijpt om gezichten van Mooimakers als campagnebeeld te gebruiken

Schepen Lynn Vermote (rechts achteraan) speelt ernstig met de gedacte om vertrouwde Mooimakers zoals Steffie Vandecaveye en Seppe Vansevenant, indien ze zich vrijwillig opgeven, als campagnebeeld te gebruiken; want dat spreekt veel meer tot de verbeelding van de inwoners vindt de Kortemarkse milieuschepen. Foto: Eric Vanhooren

Kortemark - Uit een omgevingsanalyse en burgerbevraging, blijkt dat zwerfvuil een van de grootste bekommernissen is van de lokale politici maar ook van de Kortemarkse bevolking. Vandaar dat bij schepen van milieu Lynn Vermote (Open VLD) het idee meer en meer aan belang wint om naast de opmaak van een vuilnisbakkenplan met een eigen sensibiliseringscampagne naar buiten te komen en daarbij het gezicht van lokale Mooimakers als campagnebeeld te gebruiken.

Iedereen wil een propere gemeente, maar helaas is het teleurstellend soms te moeten vaststellen dat het werk van vele lokale zwerfvuilruimers (vrijwilligers) eigenlijk boter aan de galg is en meer dan ooit nog nodig is, want nog steeds treft men overal in Vlaanderen, dus ook in Kortemark, Koekelare, Ichtegem, Torhout, enz. nog tal van hardleerse sluikstorters aan. En dat stoort niet alleen lokale politici, maar ook de inwoners ergeren er zich aan, zo blijkt uit tal van gemeentelijke bevragingen.

Opruimen kost veel poen

De afgelopen twee jaar heeft OVAM een grootschalig onderzoek gedaan naar het zwerfvuil in Vlaanderen. En wat blijkt? In 2015 werd in Vlaanderen 20.426 ton zwerfvuil geruimd waarvan negentig procent (= 17.739 ton) werd opgeruimd door de gemeenten. Omgerekend gaat het om zo'n 3,19 kilogram per Vlaming. Vooral sigarettenpeuken, flessen en drankverpakkingen worden teruggevonden. En dat kost een bom geld. Naar schatting werd in 2015 zo’n 155 miljoen euro gespendeerd aan de zwerfvuilgerelateerde beleidskosten (inclusief afval van openbare vuilnisbakken) wat 24,2 euro/Vlaming betekent!

In 2017 hebben de gemeenten in Vlaanderen zo’n 15.013 ton zwerfvuil geruimd, goed voor een gemiddelde van 2,30 kilo per inwoner. In cijfers uitgedrukt komt dat neer op een uitgave van 53.736.316 euro of 8,25 euro per inwoner.

We doen het in 2017 ietsje beter dan in 2015, maar de vaststelling blijft dat zwerfvuil ruimen handenvol geld kost. In Vlaanderen net geen zestig miljoen euro per jaar of toch nog altijd tien euro per inwoner als je de kosten voor het ruimen van openbare parkings erbij rekent. En dat is een flinke streep door de rekening van de gemeentebesturen die moeten opdraaien voor die kosten. Zo ook in Kortemark en dat stoot Lynn Vermote, schepen van milieu in het Krekedorp tegen de borst.

Actie

“Uit een burgerbevraging blijkt dat niet alleen ik maar ook de bevolking van Kortemark, de zwerfvuilproblematiek nauw aan het hart ligt en een van hun grootste bekommernissen is”, bevestigt de Kortemarkse milieuschepen. “Dus is het tijd volgens mij tijd voor actie. Het mag eigenlijk niemand verwonderen dat we instappen in het coachingstraject van OVAM. Samen met onze begeleider Berten Vermeulen nemen we onze vuilnisbakken onder de loep. Staan er op bepaalde plaatsen niet te weinig os soms te veel, staan ze wel correct opgesteld, is er voldoende capaciteit of nemen we niet beter eentje weg als die enkel gebruikt wordt voor huishoudelijk afval?”

“De antwoorden op al deze vragen moet ons leiden tot een globaal vuilnisbakkenplan”, denkt schepen Lynn Vermote luidop tijdens het bedankingsfeestje voor de Kortemarkse Mooimakers. “Een ander aspect is het inzetten van zwerfvuilcamera’s. We huren al een jaartje de camera’s van Mirom en zetten deze op onze zwerfvuilhotspots om zo overtreders te kunnen strikken. En…. wie betrapt wordt, ontsnapt niet aan een gasboete.”

Sensibiliseren

Verder schenkt schepen van milieu Lynn Vermote aandacht aan sensibiliseren. Dat doet ze onder andere door tal van kleine mooimakersbordjes langs wegen in te planten. Maar schepen Vermote wil meer. “We spelen eigenlijk met het idee om met een eigen campagne naar buiten te komen, waarbij we jullie Mooimakers, als campagnebeeld willen gebruiken”, vervolgt Lynn Vermote enthousiast. “Het spreekt immers veel meer tot de verbeelding van de mensen als ze zien wie er opruimt in hun buurt. Als ze die man, vrouw of jongere dan nog kennen, lijkt me dat toch een heel sterk signaal. Wie dat ziet zitten mag gerust de komende dagen aan mijn mouw trekken”, lanceert Lynn de oproep naar de Mooimakers toe.

De schepen deed trouwens ook nog een oproep. “Kennen jullie mensen die ook net als jullie zwerfvuil ruimen, aarzel dan niet hun contactgegevens door te geven. Het zou jammer zijn dat we deze mensen op avonden als deze bedankingsavond niet kunnen uitnodigen omdat ze bij ons nog niet geregistreerd zijn”, besluit milieuschepen Lynn Vermote.

Door Eric Vanhooren
AANGERADEN
Meest recent