Jens Van Lierde (Open VLD): ‘Ik zal mijn zitje in de gemeenteraad waardig zijn’

Foto: bvdp

Lochristi - Sinds afgelopen maandag is er wat geschoven met de stoeltjes in de gemeenteraad. Het ziekteverlof van raadslid en voorzitter Hilde Baele brengt tijdelijk Frederic Van Den Berge op de voorzittersstoel, waardoor uiteindelijk Jens Van Lierde (25), de eerste opvolger die in aanmerking kwam op de lijst van de Open VLD, zijn tijdelijke intrede doet in de gemeenteraad.

De jonge Zaffelarenaar, ook bekend als de zoon van juf Gerda De Grave, is opgetogen over zijn entree in de beleidsgangen van de gemeente. ‘Heel hard heb ik niet moeten vechten voor mijn stoeltje, want ik was de eerste opvolger die in aanmerking kwam’, klonk het maandagavond na de gemeenteraad. ‘Maar ik zal wel mijn best doen om mijn plekje waardig te zijn.’

Ministers in plaats van schepenen

‘Vanuit mijn opleiding – Van Lierde is na een studie leerkracht secundair onderwijs wiskunde en aardrijkskunde momenteel aan zijn laatste masterjaar socio-economisch geograaf bezig – zal onder meer Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Openbare Werken mijn interesse krijgen.  Voor ik de weg naar de politiek insloeg, was ik vier jaar voorzitter van de Jeugdraad van Lochristi, waardoor mijn hart nog steeds bij het jeugbeleid ligt. Ik ben momenteel ook actief op Vlaams niveau in de Vlaamse Jeugdraad, waar wij ministers adviseren, in plaats van schepenen.’

WJNH

In februari 2014 kwam Van Lierde in het nationale nieuws toen hij zich op de Antwerpse Groenplaats geboeid liet bekogelen met allerlei troep als protest tegen de antihomowet in Rusland. De actie was een stunt van de Vlaamse en Brusselse LGBT-jongerenkoepel Wel Jong Niet Hetero (WJNH) waarvan hij sinds kort woordvoerder is.

Jens Van Lierde behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 289 voorkeurstemmen, en was toen in de officiële uitslag de vierde opvolger op de Open VLD-lijst na Peter De Grauwe, Sam Heirman, Nathalie Pasqualino. Die drie Open VLD'ers zetelen ondertussen in de gemeenteraad.

Door Geert Herman
AANGERADEN