FOTO. Ploegvoorstelling Baloise Belgium Tour : op en rond het podium

  • Een Russisch team tussen Lootse azalea's. Mondialisering van de wielersport
Lochristi - Koud, regenachtig en kil: de weergoden waren dinsdagavond niet met wielerminnend Lochristi. Ondanks de herfstige omstandigheden daagde er toch behoorlijk wat volk op voor het podium naast eetcafé Reinaert, voor de doortocht van twintig bekende en minder bekende ploegen tijdens de ploegvoorstelling. Presentator Michel Wuyts hanteerde de Cruyff-boutade 'Elk nadeel heb zijn voordeel' en was in zijn nopjes omdat dit rotweer hem de komende dagen een pak extra tv-kijkers zou opleveren in de Baloise Belgium Tour, maar daar hadden de paar honderd verkleumde toeschouwers natuurlijk niet echt een boodschap aan.

Tussen burgemeester Yves Deswaene en Wuyts bleek het op het podium een blij 'ons-kent-ons' weerzien, in die mate dat de burgervader Michel een azaleabloem achter zijn oor - eigenlijk achter zijn bril - stopte. Moet kunnen voor de ogen van wielerminnend Lochristi, denken wij dan. Het publiek vragen om de hand op te steken wanneer ze voor Deswaene hadden gestemd de laatste keer, was dan weer een fijn grapje waarop iedereen schuchter het handje beneden hield.

Gijs Van Hoecke

De renners passeerden in ijltempo over het podium. Met publiekstrekkers Cancellara, Boonen, Greipel, Gilbert, Martin, Monfort, Van Avermaet, Wellens, Nys en andere Niels Alberten kon er een praatje over de koers of zelfs over de kinderwens (van Tommeke en Lore) af. Speciale aandacht ging uiteraard naar onze eigen Gijs Van Hoecke, die het ruimste applaus kreeg, en van wie we zonder twijfel iets mogen verwachten de komende dagen. 

Morgen is het 'voor echt'

Voor de handtekeningenjagers was het al bij al een productieve dag: wie langs de nadarhekkens geduldig had postgevat, had een redelijke kans op succes, al waren de toppers nogal wisselvallig: Boonen stopte ongeveer voor elk verzoek, Fabian Cancellara deelde bij zijn terugkeer van het podium welgeteld nog twee handtekeningen uit, Philippe Gilbert hield de kerk een beetje in het midden. Na goed anderhalf uur was de klus geklaard, en liep het centrum van Lochristi al vlug leeg: het weer, weet u wel. Morgen heeft u een andere kans om dezelfde heren te ontmoeten, zij het in - laat ons hopen - iets drogere weersomstandigheden. Morgen gaat het dan wel om de knikkers, want vanaf 11 uur zet het peloton koers richting Knokke, nadat ze eerst een toertje door Lochristi doen en er een spurtje uitpersen in de Koning Albertlaan ter hoogte van de post.

In ons fotoalbum vindt u een selectie beelden van aan en om het podium. Voor de wielerleken onder ons: even kijken naar het onderschrift, zodat u volgend jaar iets beslagener op het ijs komt en weet met wie u te doen hebt. 

Door Geert Herman
AANGERADEN
Meest recent