UNIZO Lochristi en Destelbergen-Heusden aan tafel met Oost-Vlaamse politici

Lochristi - Geen ver-van-mijn-bed-show vanuit een ivoren toren, maar open en eerlijke gesprekken met een aantal Oost-Vlaamse politici, van man tot man of vrouw, met een drankje en een hapje bij. Dat was het concept dat UNIZO Lochristi en Destelbergen-Heusden gisteren op de prachtige locatie van Hof ten Bosse op de Laarnebaan in Heusden presenteerde. Het werd een meer dan geslaagde avond, met zo'n 80 ondernemers die (bijna) op schoot zaten bij kandidaten van alle politieke kleuren.

Na een toelichting over de ondernemersprioriteiten voor UNIZO door Johan Bortier, directeur van de studiedienst, startte de avond met 'De Minuut', waarbij elke partij in zestig seconden haar ondernemersprioriteiten kon toelichten. Loonlastenverlaging, verhogen van de concurrentiekracht, investeren in innovatie en onderzoek, ook kleinschalig, meer sociale rechten voor zelfstandigen en politiek die zich vijf jaar bezighoudt met economie en een realistisch herstelbeleid waren de ordewoorden die veelvuldig terugkwamen.

Daarna was het in drie rondes van veertig minuten aanschuiven aan tien tafels met politici. De samenstelling van het politieke heir veranderde tot de laatste minuut, mede omdat het Vlaams parlement tot negen uur gisteravond aan stemmingen toe was. Onder de bekendste gezichten noteerden we uiteindelijk ondermeer Stefaan Van Hecke, Sara Matthieu, Ilse Uyttersprot, Mathias Declercq, Alexander De Croo, Egbert Lachaert, Rose Desimpel-Leirens, Andries Gryffroy en Tom Balthazar. 

Even meeluisteren aan de diverse tafels leerde ons dat ondernemend Lochristi, Destelbergen-Heusden en bij uitbreiding Vlaanderen wakker ligt van de administratieve rompslomp voor zelfstandigen, de inplanting en locatie van handelszaken, de pensioenen, de ziekteverzekering, de betutteling door de overheid, mobiliteit, PWA's, en de rol van de banken in het verhaal van vele zelfstandigen. Opvallend was dat heel wat zelfstandigen de politici confronteerden met eigen 'uit het leven gegrepen' en af en toe Kafkaïaans getinte verhalen.

De avond werd afgesloten met een fijn netwerkmoment waarbij kon aangeschoven worden aan een zalige zoetigheden buffet van Hof ten Bosse

 

Door Geert Herman & Daina De Saedeleer
AANGERADEN