Beersel herdenkt ereburger Anton Van Wilderode

De dichter had een bijzondere band met de gemeente Beersel en de regio Foto: destandaard.

Beersel - Dit jaar wordt de honderdste geboortedag en de twintigste sterfdag van dichter Anton Van Wilderode herdacht. Van Wilderode was ereburger van de gemeente Beersel en had een bijzondere band met Beersel en deze regio.

Begin jaren 80 ontstond er een intense samenwerking tussen de dichter en de fotograaf Jan Decreton. Dit resulteerde in de publicatie van een trilogie, waarbij Van Wilderode gedichten schreef bij de foto’s van Jan Decreton. De trilogie bestaat uit: 1. Daar is maar één land dat mijn land kan zijn (1983), 2. En het dorp zal duren (1986), 3. Het sierlijke bestaan van steden (1990).

De gemeente Beersel beschikt over een bronzen buste van Van Wilderode. Ook herdenkt een glasraam in de bibliotheek van Beersel, gevestigd in de Meent, het ereburgerschap van Van Wilderode. Het bevindt zich in een speciale poëziezaal van de bibliotheek genoemd naar Van Wilderode en is ontworpen door kunstglazenier Maurits Nevens.

En nu wil Beersel haar ereburger Anton Van Wilderode op een passende wijze herdenken. Een en ander vindt plaats in de Bibliotheek Beersel - Brusselsesteenweg 77c te 1652 Alsemberg op donderdag 15 november 2018 om 20u.Het wordt een herdenking in woord en beeld.

Rita Vandeperre maakte een selectie uit de drie boeken en brengt de poëzie tegen een achtergrond van passende foto’s. Hugo Vandaele, vandaag burgemeester van Beersel,  besliste als jonge schepen mee over het ereburgerschap dat aan Van Wilderode werd toegekend en zal de bijzondere band met de gemeente toelichten.

 

 

 

 

Door Hugo Deville