Kristien Van Vaerenbergh doet alternatieve voorstellen

Mogelijk toch nog vrederechter in Herne

© idh

Mogelijk komen er toch nog zittingen van het vredegerecht in Herne. Op voorstel van parlementslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) onderzoekt justitieminister Koen Geens (CD&V) mogelijke alternatieven.

Ingrid Depraetere

Rond Kerstmis besliste minister van justitie Koen Geens om het vredegerecht in Herne te sluiten en de rechtspraak te centraliseren in Sint-Pieters-Leeuw. Voor de inwoners van Herne, Galmaarden, Gooik en Bever die een beroep willen doen op de vrederechter was dit omwille van de verdere afstand en de moeilijkere bereikbaarheid slecht nieuws. Pajots volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelde daarom aan de minister een alternatieve oplossing voor. Ze vraagt maandelijkse zittingen in een door de gemeente te voorzien lokaal in eHerne waar voordien ook al een vredegerecht was en een hertekening van de kantons om Herne, Galmaarden, Gooik en Bever in te delen bij Lennik in plaats van Sint-Pieters-Leeuw.

Kristien Van Vaerenbergh: "Het moet mogelijk zijn dat de gemeente enkele dagen per maand een lokaal voorziet waar de vrederechter zitting kan houden. Dat kan bijvoorbeeld in het gemeentehuis zijn of een lokaal op het OCMW. Ik heb aan de minister voorgesteld de mogelijkheid te onderzoeken dit ook in Herne te doen. De minister zal hiervoor contact opnemen met de gemeente. Zo houden we de vrederechter kort bij de bevolking in Herne."

Wat de hervorming vand e kantons betreft, dat plant de regering pas in een latere fase. Ook hier ziet het N-VA-parlementslid mogelijkheden.

Kristien Van Vaerenbergh: "We moeten Herne, Bever en Galmaarden loskoppelen van Sint-Pieters-Leeuw. De afstand is gewoon te ver. Daarom pleit ik ervoor om Herne, Bever, Gooik en Galmaarden onder te brengen bij het kanton Lennik. Dat zou de inwoners heel wat kilometers besparen. Ik heb de suggestie overgemaakt aan de minister die het zal in overweging nemen bij een hertekening van de kantons."

Burgemeester kris Poelaert (CD&V) van Herne had eerder al laten weten open te staan voor zittingen vand e vrederechter in herne op een locatie waar de gemeente eventueel kan voor zorgen.

Nu in het nieuws

Sportnieuws uit Jouw gemeente