Paassoldaten halen soldij op na geslaagde tweedaagse

Foto: idh

Halle - Na een lange tocht op paasmaandag gingen de Lembeekse paassoldaten ook dinsdag nog een dag op pad. 's Avonds was het tijd om de symbolische soldij op te strijken in het oud gemeentehuis.

Voor de Lembeekse paassoldaten begon de dag dinsdagochtend om negen uur in de Sint-Veroonkerk, voor de traditionele soldatenmis, opgeluisterd door de Carabiniers. Na afloop volgde het laatste officiële gezamenlijk defilé door het dorpscentrum. Nadien trok elk regiment in historisch soldatenuniform opnieuw op pad door Lembeek. De Carabiniers, de Soldatenclub van de Congo, de Etat-Major en de Cavalerie marcheerden na de soldatenmis gezwind het dorp uit langs hun eigen gekende locaties, om er iets te eten, te drinken, en uit te rusten. De nieuwe rekruten werden onderweg ook gedoopt.

Rond 18.30 uur marcheerden alle soldatengroepen weer richting oud gemeentehuis in de Arthur Puesstraat. De zevenhonderd paassoldaten gingen daar hun soldij opstrijken na twee dagen van mobilisatie: 5 euro voor wie alleen op paasmaandag mee in de paasprocessie opstapte en 10 euro voor wie ook dinsdag een hele dag met zijn regiment mee op manoeuvres trok door Lembeek.

Alle paassoldaten passeerden één voor één langs de kassa in het oud gemeentehuis, terwijl buiten volop muziek werd gemaakt. Het Halse stadsbestuur trakteerde als uitsmijter alle paassoldaten op een drankje. Na het opstrijken van de soldij zaten de cafés in het dorpscentrum tot in de late uurtjes aardig vol. Lembeek kan alvast terugblikken op een bijzonder geslaagd paasweekend, met een massa volk en uitzonderlijk warm weer.

Door Ingrid Depraetere