Drieduizend mensen namen afscheid van Paul Severs

Foto: idh

Halle - Zo'n 3.000 familieleden, vrienden, collega's en fans namen gisteren op indrukwekkende en ontroerende wijze afscheid van Paul Severs, door zijn vele hits over generaties heen een icoon uit de Vlaamse showbizz.

Het nieuws sloeg in als een bom toen op 12 maart Paul Severs naar het Erasmusziekenhuis werd afgevoerd nadat hij tijdens een fietstochtje een zware hartaanval kreeg en hierbij ook nog eens ongelukkig ten val kwam. Bijna een maand zweefde hij tussen leven en dood tot op 9 april de populaire zanger zijn strijd verloor. Zoon Christophe deed er alles aan om zijn vader een mooi afscheid te geven waar iedereen zijn plaats kreeg.
Vanaf 7.30uur kregen gisterenmorgen eerst Paul's fans de kans om de kist in de Sint-Martinusbasiliek te groeten. Omdat Paul Severs steeds een goede band nastreefde met zijn fans, kregen ze ook een prominente plaats op zijn afscheid. Om 7 uur stonden al zo'n 200 fans klaar op de Grote Markt. Sommigen waren hiervoor om 4 uur opgestaan om er bij te kunnen zijn. En die lange rij droogde nooit op. De terrasjes op de Grote Markt zaten van 's morgens vroeg helemaal vol.

In totaal brachten zo'n 2.400 fans een laatste groet. Ze kregen allen een rouwprentje en werden vervolgens via nadars naar het Possozplein geleid waar ze samen de afscheidsviering in de basiliek op groot scherm konden volgen. Velen vonden troost bij elkaar want een ding was hier wel duidelijk: voor velen heeft Paul en zijn muziek veel betekend in hun leven. Heel wat fans legden op een voorbehouden zone bloemen neer. Joviaal, sympathiek, eenvoudig, meelevend,..: woorden die telkens terugkwamen wanneer de fans over hun idool begonnen te vertellen. 

De Sint-Martinusbasiliek zelf was gisteren voorbehouden voor de familie en zo'n 600 genodigden waaronder heel veel collega's uit de muziekwereld waaronder Willy Sommers, Bart Kaëll, Luc Appermont, de Romeo's, Margret Hermans, Micha Mara, Luc Steeno, Bart Herman, Danny Fabry en vele anderen. Maar ook uit de politiek werden mensen gespot zoals minister Ben Weyts, Pieter Decrem en Bart Tommelein. "We hadden altijd al een speciale band", vertelde Willy Sommers. "We komen beiden uit dezelfde streek en we zijn quasi op hetzelfde moment onze carrière begonnen. We kwamen elkaar voortdurend tegen. Ik heb heel mooie herinneringen aan onze vriendschap", aldus collega Willy Sommers.

De afscheidsplechtigheid was zoals Paul Severs zelf altijd geweest was: eenvoudig en sereen. Opmerkelijk: op de eenvoudige kist was op het deksel een foto geprint van het Hallerbos, de plek waar Paul en zijn echtgenote Paulette graag gingen wandelen. Fans, medewerkers en collega's getuigden over hoe Paul was. Zijn kleinkinderen Eline en Maxime staken kaarsjes aan. Maar vooral in de viering stond zijn eigen muziek centraal. 'Geen wonder dat ik ween' klonk in de basiliek, maar ook 'Lief, jij bent zo lief' en bij het naar buiten brengen van de kist ook het aandoenlijke 'Vaarwel en tot weerziens'.

Hierop werd Paul verder in intieme kring begeleid naar zijn laatste rustplaats. Een paar duizend fans en collega's bleven met een krop in de keel achter.

Door Ingrid Depraetere
AANGERADEN
Meest recent