Hallenaren op nachtbedevaart naar hun eigen basiliek

Halle - De Broederscxhap van de Onze-Lieve van Halle organiseerde zaterdagnacht een nachtbedevaart met fakkels naar de eigen Sint-Martinusbasiliek. De Halse bedevaarders sloten aan bij de vele groepen bedevaarders die er soms tot 100 kilometer wandelen hadden opzitten en die dag en nacht bleven toestromen in het Pinksterweekeinde.

Halle beleefde tijdens het Pinksterweekeinde het hoogtepunt van de bedevaart. Opnieuw stroomden dag en nacht grote groepen bedevaarders toe en de basiliek bleek de hele nacht open. Maar opvallend: ook een groep Hallenaren trok op bedevaart naar de eigen Sint-Martinusbasiliek. Zaterdag om middernacht vertrokken ze te voet met fakkels vanop de Wolvendries. Om 1 uur 's nachts was er een bedevaartviering in de basiliek waar ook bedevaartgroepen uit Kuurne, Ename, Zwijnaarde en Eke bij aansloten. Om 2 uur werden alle deelnemers nog getrakteerd op een drankje in het Onze-Lieve-Vrouwe-centrum.

De nachtbedevaart, georganiseerd door de Broederschap van de Onze-Lieve-Vrouw van Halle,  is een traditie geworden in het jaar dat er in halle geen Mariaprocessie uitgaat.

Door Ingrid Depraetere