"Op deze plek komen alle mogelijke fietsverhalen samen"

Foto: idh

Halle / Gooik - Op maandag, dinsdag en woensdag is Ellen De Broyer bibliothecaris in Gooik maar van donderdag tot zondag gooit ze zich voluit op haar andere passie: de fiets. Samen met haar partner Gert-Jan Staelens opende ze een fietsbar op de Beestenmarkt in Halle

Ellen en Gert-Jan kozen met hun nieuwe fietsbar Falco voor een bijzonder niet-alledaags concept. "Het belangrijkste is dat we een ontmoetingsplek zijn voor fietsers. Niet specifiek wielertoeristen maar wel voor sportieve fietsers die er graag op uit trekken met de fiets om dingen te ontdekken. In de fietsbar verkopen we sportieve fietsen, kleding voor fietsers en accessoires voor fietsers. Mensen kunnen hier ook een fiets huren om er in het Pajottenland en de Zennevallei op uit te trekken. We organiseren regelmatig fietstochten. Het gaat hier om social rides en geen trainingsritten. Wie goesting heeft, komt gewoon mee. Ik heb een cursus fietsenmaker in het volwassen onderwijs gevolgd. Dus help ik ook graag fietsers met pech onderweg".

"En daarnaast is er natuurlijk ook het aspect 'bar'. Je kan hier ook iets drinken, binnen of op het terras. Ook samen naar de koers kijken op televisie past hier perfect. Voor onze bar werken we bewust met dranken van lokale of kleine producenten. We gaan voor kwaliteit. Kortom, we willen met fietsbar Falco een plek zijn waar fietsliefhebbers elkaar ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en waar allerlei fietsverhalen elkaar kruisen", aldus Ellen. 

"Voor de regio is ons concept uniek. We hebben de mosterd gevonden tijdens een fietsvakantie in Spanje waar we iets gelijkaardigs zijn tegen gekomen", aldus Ellen. "Ik heb altijd graag gefietst. Ik was zelf een van de weinige dames in Gooik die een koersfiets had maar ik was zo'n beetje de enige fietsfanaat in de familie. Maar toen ik Gert-Jan leerde kennen, is de passie pas goed ontploft. Hij heeft zelfs nog koers gereden en doet nu nog wedstrijden lange afstand. Op onze vrije momenten trekken we er graag met de fiets op uit. Niet om te trainen, maar wel om nieuwe zaken op ons gemak te ontdekken. Ook gaan we nooit op vakantie zonder fiets.", aldus Ellen. 

"Zo groeide de droom stilaan om samen van de fiets, onze gedeelde hobby, ook ons beroep te maken. Een fietsbar leek ons een fijn concept. Toen we in de regio rond Gooik, wara we zelf wonen, op zoek gingen naar een geschikt pand, zijn we uiteindelijk voor dit pleintje, de Beestenmarkt in Halle, gezwicht. Hier hangt zo'n een leuke sfeer die helemaal bij ons past", aldus Ellen. "Het pand zelf was tot voor enkele weken nog een brillenwinkel. Dat hebben we helemaal vintage aangekleed, wat refereert naar de koers uit de jaren zeventig". 

Ondertussen lijkt het concept van fietsbar Falco helemaal aan te slaan. "We kregen hier wel al wat fietsliefhebbers uit de eigen regio op bezoek. Hier wordt in de weekeindes enorm veel gefietst. Met de vakantie voor de deur worden volop fietstips uitgewisseld. Maar ook opvallend veel buitenlanders op doorreis vinden de weg. Ik ontmoette hier al Zweden op fietsvakantie en mensen uit Manchester. Bijzonder verrijkend allemaal", aldus Ellen. 
Of de combinatie van bibliothecaris en fietsbar haalbaar is? "Ik kan het mooi opsplitsen in twee helften van de week. Omdat we ook op zondag open zijn, blijft er natuurlijk minder tijd over om zelf te gaan fietsen. Maar onze vrije momenten die er toch nog zijn, geven we met veel plezier aan de fiets", besluit Ellen.

Door Ingrid Depraetere