Scholengroep 20 pakt uit met leesinterventieplan LIST

Foto: if

Geraardsbergen - De gemeenschapsscholen van de Scholengroep 20 binden de strijd aan tegen de achteruitgang van het begrijpend lezen. Ze doen dat met het project LIST, het leesinterventieplan voor scholen met een totaalbenadering.

"Verschillende onderzoeken slaan alarm over begrijpend lezen in Vlaanderen. De scholen van Scholengroep 20 Zuid-Oost-Vlaanderen nemen deze alarmsignalen ter harte en springen op de kar van het LIST-project" zegt directeur Sabine Eeman.

LIST staat voor "leesinterventieplan voor scholen met een totaalbenadering" ofwel Lezen IS Top. Scholen die met LIST werken behalen spectaculaire resultaten.

Het is een methode die wetenschappelijk onderbouwd is en die we in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de pedagogische begeleidingsdiensten vorm geven in al onze basisscholen en de b-stroom van het secundair onderwijs”, legt directeur Eeman uit.

“Een belangrijk onderdeel van het project is dat scholen zelf een schoolbibliotheek hebben met een uitgebreid aanbod leesboeken die up to date zijn. Dit vraagt een grote investering: 3.000 euro per school per schooljaar. De scholengroep vroeg hiervoor een subsidie aan bij de Provincie Oost-Vlaanderen die werd goedgekeurd voor een bedrag van 15.000 euro. Donaties van recente leesboeken zijn altijd welkom en uiteraard wordt er ook nauw samengewerkt met de bib.”

“Dit project heeft een serieus kostenplaatje, maar we zijn ervan overtuigd dat het een broodnodige investering is om onze kinderen terug leesplezier bij te brengen. Het is duidelijk dat dit een enorme impact heeft op hun ontwikkeling en schoolloopbaan” benadrukt coördinerend directeur Sabine Eeman.

Door Jan Lion
AANGERADEN
Meest recent