Sint-Bartholomeuskerk in de kijker tijdens Open Monumentendag

Foto: if

Geraardsbergen - Tijdens Open Monumentendag van zondag 8 september staat de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt in de kijker. Het Oost-Vlaamse provinciebestuur ondersteunt dit initiatief met de uitgave van een Erfgoedsprokkel, een handige bezoekersgids.

In de loop van de 11de eeuw ontstond een woonkern op de rechteroever van de Dender, aan de voet van de sterkste helling van de Oudenberg. In het centrum van die woonkern staat een klein kerkje, afhankelijk van de parochiekerk van Hunnegem op de linkeroever. Dit kerkje groeide snel uit tot een zelfstandige parochiekerk op de Markt.

De bouw van de huidige kerk begon in het laatste kwart van de 15de eeuw. In 1515 verwerft de Sint-Bartholomeuskerk een nieuwe reliek van zijn patroonheilige. In de 19de eeuw krijgt de kerk een neogotische totaalrenovatie. Vooral het interieur van de hoofdkerk blijft voor vele bezoekers een aangename verrassing.

Op Open Monumentendag van zondag 8 september zet de Sint-Bartholomeuskerk haar deuren open van 14 tot 17 uur. De bezoekersgids Erfgoedsprokkel, ook digitaal verkrijgbaar, neemt je mee op een wandeling doorheen de kerk en vertelt haar ontwikkeling. Je maakt er kennis met heel wat kunstwerken van Geraardsbergse en andere meesters, onder meer via het project Vlaamse meesters in Situ.

Door Jan Lion