Stroppen stappen door Gent: "Serieus blijven is de boodschap"

Gent - Vrijdag ging de 43ste Stroppenommegang uit door de Gentse Feesten. Tussen de figuranten één hechte groep collega’s: de rood-zwarte elitesoldaten van Keizer Karel zijn allemaal leden van de Gentse politie. “We zijn er twintig jaar geleden bij de rijkswacht mee gestart”, zegt Christ Schaek, een van de langst dienenden. “Door onze opleiding kunnen we goed marcheren.”

Met vijftien zijn ze, de leden van de Gentse politie die zich vrijdagavond in historisch soldatenkostuum hesen, compleet met hellebaard en metalen helm. “Die kilo’s maken het best zwaar”, aldus Christ Schaek van de lokale recherche. Hij is de enige die nog nooit een stoet gemist heeft. Hij is het ook die de commando’s geeft. Peloton, halt! “Dat hebben we geoefend in de kazerne in de Ridderstraat.”

Zo’n twintig jaar geleden was het dat de toenmalige rijkswacht de vraag kreeg van de dienst Feestelijkheden: of ze de elitesoldaten van Keizer Karel wilden spelen. “Omdat we door onze opleiding goed kunnen marcheren”, zegt Schaek. “Sindsdien hebben we het elk jaar gedaan, in wisselende bezetting.”

Als soldaten van Keizer Karel spelen ze niet de sympathiekste rol. “Wij zijn de vijand, we krijgen wel wat boegeroep te horen.” De collega’s langs het parcours vormen een andere uitdaging. “Serieus blijven is dan de boodschap.”
De politiemensen stappen vrijwillig en buiten de uren mee. “Het is gewoon een traditie die we graag in ere houden.”

Door Annelies Rutten, Foto's Jan Vens
AANGERADEN
Meest recent