Lichtstoet laat een dozijn Gentse monumenten door de straten van Ledeberg rijden

Gent - Alweer Lichtstoet, zou een mens kunnen denken. Want in Ledeberg waren ze zaterdag al aan de 96ste editie toe. Toch blijven de organisatoren elk jaar een nieuw thema vinden. Dit jaar koos men voor de eigen stad: Gent, door de eeuwen heen. En dat was een zeer goede keuze. Het moet gezegd: een meer dan geslaagde editie, met goed een dozijn wagens, die nagenoeg allemaal een gebouw uitkozen. Van Gravensteen tot Boekentoren.

En deze keer verliep alles ook perfect. Er waren al eens edities dat er problemen waren met de generatoren die op de grote wagens voor de verlichting moesten zorgen, en een lichtstoet zonder licht, geef toe, dat oogt wat raar. Geen opmerkingen deze keer. De Lichtstoet vangt aan om 21u30, maar het publiek komt al ruim vroeger naar het Ledebergplein en omgeving. Het is dan nog licht, en Walter en Carina delen dan in de omgeving van de tribune tientallen en tientallen gratis oliebollen van Abel uit. De twee weten niet precies hoe lang ze dat al doen, ‘maar echt wel lang’ zo klinkt het. Dezelfde reactie bij presentator Raf Van Zele die met zijn warme stem vanop de tribune niet enkel toelichting geeft bij de wagens, maar er af en toe een persoonlijke noot tussen gooit: zo vraagt hij af en toe een applaus voor de soms toch wel heel jonge kinderen die de borden met de naam van de wagens dragen.

Dit jaar had Van Zele extra lof voor schepen Rudy Coddens: “Er zijn geen verkiezingen in zicht, en dat merken we aan de belangstelling van de politici op de tribune. Maar één man is hier altijd trouw aanwezig: verkiezingen of niet. Rudy Coddens, graag een applaus voor de enige politicus die hier dit jaar is” aldus Van Zele. Achteraf vertelde de aimabele presentator ons dat Rudy Coddens een fair man is: “De jaren dat er wel meerdere politici zijn, komt Rudy mij trouw een lijstje geven met de namen van de politici die op de tribune zitten. Hij denkt dus niet enkel aan zichzelf, die man.”

Onthoofding

Twaalf wagens dus, met daartussen een drietal fanfares en trommelkorpsen en majorettengroepen waarvan de stokjes vandaag de dag ook al lichtgevend zijn. Het publiek kon kijken naar het Gravensteen, met meteen een scène waarbij iemand onthoofd werd, het Klein Begijnhof in de Lange Violettestraat met wel heel erg jonge begintjes. Die werden, gezien de hoge temperaturen, door een begeleidster van de groep af en toe verfrist met een waterverstuiver. Werden verder nog uitgebeeld: het Geerard De Duivelsteen, de Rabottorens, het Galgenhuisje, Campo Santo, waar onder anderen Wilfried Martens, Gustave Van de Woestijne, Jan Hoet, Luc De Vos en Marc Sleen begraven liggen. Ook de Capitole, Vooruit (zowel de voorgevel, het café als de concertzaal met artiest en de gevel van het tweede Vooruitgebouw waar de krant gedrukt werd werden uitgebeeld). Verder ook nog  ’t Kuipke, met voor de gelegenheid een coureur op rollen, die tegelijk verfrist en gemasseerd werd terwijl hij aan het fietsen was en het Sint-Pietersstation, de eeuwige bouwwerf. De stoet sloot af in academische sfeer: de Aula in de Voldersstraat en de Boekentoren. Dat de verhouding van de Boekentoren niet echt klopte, dat was geen fout van de ontwerper, of een gebrek aan bouwmaterialen. De simpele reden is dat de wagens op het parcours ook onder de bovenleiding van de tram moeten kunnen rijden.

Zoals bekend worden alle wagens gebouwd door de mensen die in Ledeberg actief bezig zijn met het karnaval. Het zijn ook zij die zorgen voor de taferelen op de wagens. De echte afsluiter is de wagen met miss Lichtstoet Latoya en haar eredames Femke en Sidney. 

Omdat de dekenij Ledeberg dit jaar het zilveren jubileum (25 jaar) viert, was er daarna ook vuurwerk aan het Keizerspark. Onderweg naar dat vuurwerk stootte het publiek op een nog onverwacht spektakel met acht 'madammen'.

Ook vandaag zondag en morgen maandag lopen de Ledebergse Feesten nog door. De volledige programmatie is hier terug te vinden.

 

Door Rudy Tollenaere, foto's Jan Vens