Acht madammen bezorgen Ledeberg een eigen lichtfestival

Gent - Verrassing toch wel, zaterdagavond, al stond het op de site van de Ledebergse Feesten wel kleintjes aangekondigd. Vlak na de Lichtstoet, en voor de aanvang van het vuurwerk, trakteerden 8 madammen (al is het correcter te spreken van 6 vrouwen en 2 mannen) voor een onverwacht en bijzonder theater- en lichtspektakel aan de Brusselsesteenweg. Een paar honderd mensen, die onderweg waren van het Ledebergplein naar het Keizerspark, stonden er bij en keken er met een verwonderde glimlach naar. Vanop de wachtplaats voor de tram, midden op de Brusselsesteenweg.

Wendy, Stef, Greta, Beatrijs, Pim, Lies, Tessa en Sofie. Dat zijn de zes vrouwen en twee mannen (weliswaar voor de gelegenheid verkleed als vrouw) die in een regie van Nele een ongeveer tien minuten durende evocatie uitvoerden. De acht stonden elk achter of in één van de acht ramen van het drie verdiepingen tellende gebouw aan de Brusselsesteenweg 85. Een deel van de performance speelde zich af als een soort schimmenspel, achter de met wit papier overplakte ramen, maar evenzeer werden die ramen opengegooid en toonden de dames zich in vol ornaat, om daarna snel de ramen weer dicht te doen. Tussendoor ontstond er ook een interactie tussen bepaalde van de dames.

"We gaven deze voorstelling de naam Arc-Atypical Madness mee", aldus performer  Wendy Brugman, afkomstig uit Nederland, maar die nu in Ledeberg woont. "We willen eigenlijk tonen dat er verschillende archetypes van vrouwen zijn, de lieflijke, de jaloerse, noem maar op, en dat elke vrouw al die archetypes wel een beetje in zich heeft. En naargelang het moment en de omstandigheden komt een bepaald archteype meer naar voor."

"Je moet ook op de ondertitel van onze performance letten", vult Lies Delmulle aan: "Rariteitenkabinet van de hedendaagse vrouw. We hebben zowel naar de mannen (er acteren er twee mee met ons) als naar de vrouwen ook een boodschap over de manier waarop we vandaag met de genderverschillen en genderneutraliteit  geconfronteerd worden. Mensen weten niet altijd meteen hoe ze daar moeten mee omgaan. We proberen hen te vertellen dat ze minstens misschien moeten open staan voor dingen waar ze niet meteen mee vertrouwd zijn."

De voorstelling lokte alvast een paar honderd enthousiaste toeschouwers, op toch wel een heel ongewone plek. "Nog een keer!" riep iemand na afloop, waarop de dames (en twee heren) de act achter het raam nog eens hervatten.  "Dit zou best passen in een volgende editie van het Lichtfestival" zo hoorden we iemand naast ons zeggen. En inderdaad.  Ledeberg beleefde alvast een primeurtje. Een fotoverslag van de Lichtstoet zelf kan u hier bekijken.

Door Rudy Tollenaere, foto's Jan Vens en Emilien Dubuc
AANGERADEN