Politie voert onderzoek naar prijsafspraken tussen stranduitbaters: meerdere huiszoekingen en arrestaties

In november moesten alle uitbaters voor het eerst tegen elkaar opbieden voor een plekje op het strand. Foto: jve

Blankenberge - De federale politie voert een onderzoek naar prijsafspraken tussen stranduitbaters in Blankenberge. Woensdagochtend werden meerdere huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd. In november moesten de uitbaters voor het eerst bieden op een plaatsje voor de komende zeven jaar, al bleven de prijzen binnen de perken.

Het verhaal van de strandbars in Blankenberge is ondertussen bekend. De traditionele badkarloting werd geschrapt door het nieuwe bestuur omdat het vorige systeem juridisch niet waterdicht zou zijn geweest. Voor het eerst moesten alle baigneurs dit jaar opbieden tegen elkaar voor een plekje voor de komende zeven jaar. Velen vreesden exuberante prijzen, maar dat viel uiteindelijk mee omdat er geen enkele externe kandidaat voldeed aan de kwaliteitscriteria opgelegd door het stadsbestuur. Ook de bieding zelf, waar de bestaande uitbaters niet al te diep moesten gaan, bleek een meevaller. Veelal werd er amper boven de instelprijs van 6.000 euro per duolot geboden. Maar daar komt nu blijkbaar een staartje aan. "Er loopt een gerechtelijk onderzoek", klinkt het bij het parket. "Er zijn huiszoekingen en arrestaties uitgevoerd." Meerdere uitbaters werden meegenomen voor verhoor. 

"Bieding correct verlopen"

Het parket voert een onderzoek naar prijsafspraken tussen de baigneurs. Dat werd ons uit meedere hoeken bevestigd. Zo viel de recherche woensdagochtend binnen op de dienst Lokale Economie in het stadhuis. Daar werden alle dossiers rond de strandconcessies meegenomen. Er zouden ook meerdere uitbaters meegenomen zijn voor verhoor inzake het dossier. Opvallend: bij het stadsbestuur vallen ze uit de lucht. Daar wordt ontkend dat zij ook maar iets met het onderzoek te maken hebben. “Door ons werd geen enkele klacht neergelegd inzake het dossier”, aldus Benny Herpoel (N-VA), schepen van Concessies Middenstand. “Volgens ons is de bieding correct verlopen.” Meer nieuws kunt bij ons volgen in de loop van de dag. 

Door Junior Verbeeke en Tim Lescrauwaet