Bouwt privé-eigenaar loods voor Blankenbergse carnavalisten?

  • Verenigingen spelen met het idee om in de loods ook in naaiateliers te voorzien voor het maken van kledij.
Blankenberge - Twee jaar nadat de NMBS heeft beslist om een goederenloods te slopen, is er voor de carnavalsvereniging nog geen oplossing. Zij zijn nog altijd op zoek naar een locatie om hun praalwagens op te slaan. Een loods gebouwd door een privé-eigenaar is een optie.

Bij de bekendmaking van de plannen van de NMBS voor de bouw van een nieuw station is ook een nieuwe woonzone voorgesteld die komt op de parking van het station. Op die gronden staat nog een goederenloods met een aanpalende loods waar carnavalsverenigingen hun wagens bouwen. Om het woonproject te realiseren gaan de loodsen ook tegen de vlakte. Die plannen zorgen voor onzekerheid bij de carnavalsverenigingen ondanks een nieuw subsidiereglement.

"Carnaval is een publiekstrekker en als de stad carnaval in zijn huidige vorm wil behouden, moet er een oplossing komen.", zegt Carlos De Deyne, voorzitter van de Confrérie van de Leute.

Bloemenstoet en halloween

"Carnaval zit op verschillende vlakken in de lift en het zou spijtig zijn als er op korte termijn geen oplossing komt voor de loods. Voor de Confrérie moet het geen loods worden die alleen bestemd is voor carnavalswagens. Hij kan ook gebruikt worden voor halloween of bloemenstoet.", zegt De Deyne.

Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD), die het dossier in handen heeft, wil er weinig over kwijt. "Het dossier staat nog in zijn kinderschoenen en daarom is het veel te vroeg om daarover iets te vertellen. zegt de burgemeester. Uit betrouwbare bron vernemen wij dat er idee bestaat vanuit de privé om een loods te bouwen in de industriezone. De loods zou dan verhuurd worden aan de carnavalsverenigingen voor het bouwen van de wagens.

Verenigingen spelen zelfs met het idee om in de loods naaiateliers te voorzien voor het maken van kledij en de loods zou ook gebruikt worden voor bals.

"De loods wordt maar over een drietal jaar gesloopt.", zegt Geert Dierckx van de NMBS. "De sloop van het tijdelijk station en aanpalende loods past in de uitbouw van de nieuwe woonzone op de huidige parking. Die plannen worden pas uitgevoerd wanneer het nieuwe station met appartementen en de hotels klaar zijn. De opening van het nieuwe station is gepland voor het voorjaar van 2018. De sloop zal pas uitgevoerd worden in 2019."

Door Norbert Minne
AANGERADEN
Meest recent