De nieuwe cultuuragenda: 8 lokale cultuurhelden boven

Foto: (c) Senne Guns

Gent - Neen, we moeten onze muzikanten, acteurs, en expo's niet steeds laten aanrukken van over oceanen. Een blik op de cultuuragenda van deze week leert weer dat er lokale parels op onze straten, pleinen en podia liggen. Een willekeurige parelketting: Senne Guns, expo 175 jaar Gentse Feesten, de Boekentoren, Stan Van Samang en 't Mouvement. En dan hebben we het zelfs nog niet over de grote en bejubelde (quasi uitverkochte) multimediaproductie 'JR' van de Vlaamse theatergroep FC Bergman (samen met o.m. NTGent) in de Floraliënhal.

Mauger
maandag 4 juni, 21.00u., Café Trefpunt, Gratis

Mauger Mortier schonk zijn eerder ongebruikelijke voornaam aan zijn eigen band De geboren Oostendenaar was eerst een singer-songwriter, maar kreeg al gauw gezelschap van onder andere  enkele ex-gedienden van Absynthe Minded. Het voorbije jaar zaten ze vooral in hun repetitiekot, maar ze werkten net een lading nieuw materiaal af waarmee ze recent nog de Red Rock Rally op hun naam schreven en met hun “Streets Run Dry” geregeld op Radio 1 te horen waren. Voor wie niet wachten kan op hun album dat in aantocht is...
meer info

Manufactuur
donderdag 7 juni, 20u, Muziekcentrum De Bijloke, gratis

Als publiek kennen we wel de voorstellingen, optredens, boeken, … waar kunstenaars mee naar buiten treden, maar vaak hebben we geen benul van het werk dat daarachter schuil gaat. De Bijloke-manufactuur geeft jonge muzikanten mooie kansen om een idee gewoon uit te testen. En het publiek kan dus proeven van dat boeiend traject. Een van die ideeën is dat van Raphaël De Cock die een eigentijdse versie brengt van Halewyn, als "een middeleeuwse Superheldin in klank en beeld".
Deze voorstellingen zijn gratis, maar het is wel nodig om vooraf in te schrijven (via de ticketknop op de website van De Bijloke).
meer info en inschrijvingen

The Mecanics
vrijdag 8 juni, 20.00u., Concertzaal Trefpunt

The Mecanics is het gloednieuwe project van de percussionist Eric Thielemans(Chantal Acda,Tape Cuts Tape, Mâäk’s Spirit).Geruggensteund door een aantal topmuzikanten verkent Thielemans met The Mechanics het duistere repertoire van jazzgrootheden als Ornette Coleman, Alice Coltrane, Sun Ra en Albert Ayler. 
Met voor het brede publiek bekende en minder bekende vrijbuiters aan zijn zij waaronder Mauro en Rudy Trouvé, smijt Thielemans zich met kinderlijke energie in een opwindende cocktail van jazz, rock, schreeuwerige praatzang en elektronica.
meer info

Senne Guns
vrijdag 8 juni, deuren 19.30u., DOK

Vele bands waaronder Douglas Firs en Zimmerman weten het vakmanschap van Senne Guns te appreciëren. Een zeer goede pianist met een neus voor elektronica. Over Muziek (en de rest) is de eerste solovoorstelling van Senne Guns. Gegroeid uit de huiskamerconcerten waar verhalen tussen songs een eigen leven gingen leiden, zwemt hij aan de piano met nieuwe nummers en gekende goudvissen doorheen de geschiedenis van 2000 jaar muziek. En de rest. Langs Mozart en god, liefde, Siri en dodecafonie. Cabaret en popmuziek in de blender, koud geserveerd, warm aangeraden.
meer info

Stan Van Samang
vrijdag 8 juni, 20.00u, Capitole

Stan Van Samang hoeft geen introductie. Voor wie de laatste tien jaar in een hol woonde en hem toch wil leren kennen, is er goed nieuws! Met de toepasselijke titel ‘Op de schoot’ trekt Stan Van Samang in 2018 opnieuw naar het theater. Zoals de titel doet vermoeden wordt het een concert in intieme setting, maar daarom niet minder ‘groots’. 
meer info

Gentse Feesten expo
Van 9 juni tot 2 september (gesloten op woensdag), Huis van Alijn

Gentse Feesten zijn een geval apart. En gevallen apart verdienen gewoon een expo (en een boek). Al 175 jaar kleuren de feesten de stad. Het Huis van Alijn brengt met veel liefde het verhaal van de Gentse Feesten, belangrijke feestenmijlpalen en de transformatie doorheen de jaren.
meer info

De Boekentoren gestript,
zondag 10 juni, 10u30, Minardschouwburg, gratis

Het wachten duurt lang, maar de voldoening achteraf zal des te groter zijn. De werken aan de Boekentoren zijn een huzarenstukje én een decibeluitdaging voor de oren. Tijd om eens stil te staan bij al het werk dat verzet werd en bij de bestemming van de aanpalende nieuwbouw.
meer info

’t Mouvement danst
zondag 10 juni, 14 u, De Centrale

10 jaar hard repeteren, werken en spelen door bigband ’t Mouvement, dat vraagt om een feestje. Of liever: feestweekend. De festiviteiten van zaterdag 9 juni zijn hopeloos uitverkocht, maar zondag kan u zich misschien nog binnen wurmen in De Centrale. En dat hoeft u niet onvoorbereid te doen. De bigband heeft sinds kort immers een eigen routine “’t Roulement”, gemaakt door Joris Focquaert op de tonen van the Fox van Ray Anthony and His Orchestra. Alle moves staan perfect uitgelegd in de video’s van ’t Mouvement. Zo aanstekelijk dat er zondag weinig muurbloempjes in de Centrale zullen bloeien.

 

meer info

 

Door Klaas Vandromme en An Rosiers
VOOR ABONNEES