Middelbaar Onderwijs GO! Zelzate heeft al Erasmus-studenten

'Dit schooljaar zullen er twee Erasmus projecten lopen', zegt Filip Bisschop (uiterst rechts op de foto). Helemaal links staat hun Franse collega. Foto: if

Zelzate - In Brussel is vandaag de uitbreiding van het Erasmus-project goedgekeurd. Niet enkel universiteiten of hogescholen nemen deel aan dit project, bij de Middenschool en het Atheneum van Zelzate is dit al een tijdje in de loopbaan van de leerlingen geïntegreerd.

Het uitwisselingsprogramma Erasmus, dat sinds 1987 bestaat, wordt uitgebreid. Door de goedkeuring van de Europese ministers voor onderwijs krijgen meer jongeren en leraren de kans om een tijdje in het buitenland te studeren of een stage te volgen.

Momenteel hebben de Middenschool en het Atheneum van het GO! Zelzate twee Erasmusprojecten lopen. Zes leerkrachten waren, met de hulp van het jumelagecomité, op job shadowing in het Franse Aubenas. Ze logeerden er bij hun collega’s thuis en woonden er diverse lessen bij in verschillende disciplines. In het komende voorjaar gaan leerlingen van het KAZ voor twee weken op stage naar datzelfde Aubenas. Zij zullen niet alleen bijgestaan worden door de eigen leerkrachten maar ook door de leerkrachten van de verschillende Lycéa in Frankrijk. ‘Uiteraard is het de bedoeling dat het verhaal ook omgekeerd wordt, dat wij voor Franse studenten stageplaatsen in België gaan zoeken’, zegt Filip Bisschop van de school..

’De reden waarom we dit doen is simpel', aldus nog Bisschop, 'uitwisselingsprogramma's verruimen de blik op de wereld. Via Erasmus verwerven studenten ook een grotere zelfstandigheid en rijpheid. Wie op buitenlandse stage is geweest, heeft daarom ook vaak een streepje voor bij werkgevers.’

Voor Vlaanderen mikt Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits op dertigduizend deelnemers per jaar wat een verdrievoudiging van het huidig aantal betekent. Sociaal kwetsbaardere jongeren zouden een hogere beurs kunnen krijgen om hen ook in het buitenland te laten studeren. Als alles goedgekeurd wordt gaat de nieuwe regeling in vanaf 1 januari 2021.

Door Koen Van Waesberghe