Aftellen naar de Gentse Lente met de cultuurkalender

Lip Service stelt debuut-EP voor Foto: Lip Service

Gent - Lentesymptomen overal, ook in de cultuuragenda. Maar na de meteorologische lente start 'de Gentse Lente' (in samenwerking met De Startersfabriek) pas helemaal met 'Djemaa El Fna'. Deze replica van het kunstenaarsplein van Marrakech duikt zaterdag op aan de Kouter, maar ook in de Handelsbeurs en de Opera. Er zijn een dertigtal marktstandjes, concertjes, foodtrucks, indoor souk en een modeplatform. Tot aan het weekend rollen de kleine, maar verschrikkelijke fijne podia voor u de loper uit.

Lip Service
maandag 25 maart, 20.30 u., Club Telex

Twee jaar terug stond Lip Service op het hoogste schavot van de talentenjacht 'De Beloften', maar verliet vroegtijdig, in de halve finale al, de Humo's Rock Rally in 2018. De eerste worp van de Gentse band  is de EP 'People's People'.  Lip Service is niet voor één gat te vangen en al zeker niet in een hokje te steken. De stijlen zijn niet op een hand te tellen. Maar wie fan is van Talking HEads, Deerhof, Pixies, XTC zal het hoogstwaarschijnlijk liken. Als de band ooit internationaal doorbreekt, kan er een rechtzaakje van komen. De band 'Lip Service' bestaat ook al in Zuid-Korea.
meer info

Bluegrass- en oldtimejam
dinsdag 26 maart, 20.30 u., Muzikantenhuis, gratis

Onder het motto, het moet niet altijd spectaculair zijn, moet een mens ook eens het onverwachte opzoeken. Op de vierde dinsdag van elke zijn in het Muzikantenhuis bezitters en bespelers van gitaren, banjo's, violen, mandolines en contrabassen welkom in Het Muzikantenhuis. Om te jammen. Er zijn echt nauwelijks beperkingen: qua genres dus vooral bluegrass & oldtime muziek, maar ook folk, country, cajun, americana, blues ... en alles daar tussenin. En wat instrumenten betreft: behalve de reeds opgesomde van hierboven mogen het ook dulcimers, autoharpen, wasborden, tin whistles, mondharmonica's, accordeons, concertina’s zijn. Muzikanten brengen hun instrument mee en eventueel de akkoorden van nummers die ze willen spelen. Zangers en zangeressen zijn ook meer dan welkom. En ook het publiek mag gratis binnen om te luisteren naar het ongedwongen samen musiceren.

Les Bandits / Sophia Ammann
donderdag 28 maart, 20.00u., Concertzaal Trefpunt

Herinnert u zich Margot De Ridder nog? Ze was nog een meisje toen ze in de televisiereeks Flikken de dochter van het personage van Andrea Croonenberghs speelde. Margot ging daarna muziek studeren en maakt al een tijdje deel uit van een Gents kwintet dat zich op alle vormen van de gipsymuziek gooit. Les bandifs de Belleville brengen een uiteenlopend repertoire van eigen werk en standards, een mix van gezongen nummers in verschillende talen, aangevuld met enkele instrumentale stukken. Pompende tempi, zwoele melodieën, swingende tokkellijnen, sexy grooves, virtuoze solo’s en vooral veel sfeer. Dat belooft de groep. En die bende ‘bandieten’ bestaat uit:  Margot De Ridder op zang, Florian De Schepper en Jonas De Meester op manouche gitaar, Pablo Golder op diatonische accordeon en Jelle Van Cleemputte op contrabas. Niet bang zijn, gewoon gaan controleren of ze hun beloftes waar maken. Voor Les Bandits er aan beginnen brengt Sophia Ammann haar Leonard Cohenrepertoire.
meer info

Le Manou
donderdag 28 maart, 20.00 u., Bar Mirwaar

Een dromerige zoektocht om lyrische klassieke muziek en electronische vibes te combineren. In het Frans. Zo omschrijft Le Manou zichzelf op de muzieksite Vi.be.
Le Manou is het project van Manou Maerten. Stond al op haar tiende op podia, deed in 2009 mee aan Junior Eurosong, in 2013 aan The Voice Belgique en in 2015 aan De Nieuwe Lichting. Manou Maerten is een studente muziekproductie aan school of arts Gent. Ze heeft West-Vlaamse en Nederlandse roots maar groeide op in Durbuy. In november 2018 bracht ze haar debuut EP getiteld “L’Homme" uit. Invloeden van onder anderen James Blake, Sevdaliza, J.S Bach en Charles Aznavour.
meer infoTrevor Alguire
dinsdag 26 maart, 21.00u., Missy Sippy, Klein Turkije, gratis

Dertig seconden luisteren naar een song als My Sweet Rosetta, en we kregen meteen het gevoel: dit is een tijdloze singer songwriter zoals ze er ook al waren in de jaren zeventig en tachtig en zoals er altijd zullen en mogen zijn: een gitaar, een mondharmonica en een warme stem. Ons heeft hij alvast nieuwsgierig gemaakt om hem live te gaan beluisteren, die Canadees die momenteel in Europa toert en één concert in België speelt.
Zijn Facebookpagina vermeldt invloeden van John Prine , Merle Haggard, Steve Earle, Kris Kristofferson , John Hiatt, CCR, Tom Petty.

La Juive
vrijdag 29 maart t.e.m. zaterdag 6 april, 19.30u (behalve op zondag 31 maart om 15u), Opera Gent

Een kunstwerk verbieden. Het is als een boom omhakken, die dan toch terugkeert als struik. De nazi’s probeerden de opera La Juive van Fromental Halévy van de operascene en de aardbol te vegen. En kijk nu. Regisseur Peter Konwitschny maakte het werk levendiger dan ooit. Een emotionele opera over de druk van de samenleving en religieus fanatisme. Maar vooral een menselijke tragedie van een Joodse vader en zijn dochter.
meer info

3de Baglama festival
vrijdag 29 maart t.e.m. zondag 31 maart, De Centrale (i.s.m. het Conservatorium van Istanbul en het Muzikantenhuis)

Bij de kwisvraag ‘instrumenten beginnend met een b’ hoeft u nooit meer te stotteren, want na het 3de Baglama-Festival krijgt u die baglama’s niet meer uit uw hoofd.  Deze prachtige snaarinstrumenten (ook saz genoemd) blinken uit in eenvoud maar hebben ongelofelijk veel mogelijkheden. En net dat wordt mooi onderstreept tijdens het festival ter ere van dit instrument. En zo’n festival kunnen ze niet allemaal op hun conto schrijven (mokte de triangel).
meer info

Antwerp Symphony Orchestra & Sergei Babayan – Prokofjev, Mozart en Rachmaninov
zaterdag 30 maart, 20u, Muziekcentrum De Bijloke

Een avondje van de eerste en de laatste keer, nu zaterdag in de Bijloke. De allereerste symfonie van Prokofjev op het programma, samen met de allerlaatste muzikale roerselen van Rachmaninov, zijn Symfonische Dansen. En daartussen? Ofcourse, een streep (of een pianoconcert) Mozart.
meer info

BIL For Kids Gent
zondag 31 maart, 11u (workshop) en 15u (match), Theater Tinnepot

De Belgische Improvisatie Liga (BIL) heeft er al een lange traditie opzitten. En toch roest de BIL niet vast. Dat heeft onder meer te maken met BIL For Kids. Tijdens impro-workshops en een impro-match wordt het nieuwe piepjonge komische talent van morgen gekneed. Jonge gasten van 8 tot 12 jaar wagen zich in de komische arena. En ook ouders zijn welkom tijdens de match.
meer info

Door Klaas Vandromme, An Rosiers, Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES