De cultuuragenda bloesemt Belgisch deze week

Tristan in de Gentse cultuuragenda Foto: Tristan

Gent - De cultuuragenda van deze week heeft een tricolore jasje. Overdonderend veel Belgisch talent op Gents grondgebied met onder meer RPDMN, Bram De Looze, Compro Oro, Hendrik Lasure en An Pierlé. En Ertebrekers, maar dat concert is uitverkocht. Maar laat u daardoor niet verlammen. Ook de stuntelende medemens mag er zijn. Dat laatste (her)ontdekt u zaterdag op de Dag van de Filosofie in de Vooruit en De Krook.

Tristan
dinsdag 2 april,  20.15 u., Handelsbeurs

Tristan is de artiestennaam van Isolde Van den Bulcke. Studeerde jazz en zang in Tilburg, maar vervolgt haar studies momenteel in Gent. Kwam sinds haar 18de naar buiten als Siam, waarmee ze R&B bracht. Ging daarna een half jaar op zoek naar wat ze echt wilde, kluste bij in de Handelsbeurs, waar ze tijdens een optreden van STUFF. Moest vaststellen dat ze die muziek aanvankelijk heel ingewikkeld vond, maar ook dat ze drummer Lander Gyselinck een ‘engelachtige verschijning’ vond. Nu zijn ze een koppel. Ondertussen koos Isolde Van de Bulcke voor de artiestennaam Tristan. Na haar debuut EP Ilusje uit maart 2018 brengt ze nu een tweede EP Deldomia uit. Live koos ze voor een vierkoppige band met leden van o.a. Tsar B en The ColorGrey. Tijdens de uitreiking van de MIA’s werd ze een tijdlang verward met Angèle, maar de muziek die Tristan maakt ligt wel een eind af van die van Angèle: haar tussen jazz en elektronica laverende pop houdt ze bijeen met een opmerkelijke stem, waar ze nu eens kiest voor een lieflijk engelgeluid om dan weer dreigend uit te halen. Te checken in de Handelsbeurs.
meer info

Bexey +  Brennan Sauvage
woensdag 3 april, deuren 20.00 u., Charlatan

Nee, het is niet Brexey, het is Bexey.  De emorapper van over het Kanaal is qua verschijning een opvallende verschijning. Muzikaal eentje om in de gaten te houden. Zijn bekendheid schoot de lucht in na de emotionele single 'Letter To Peep', opgedragen aan zijn overleden vriend Lil Peep. Ondertussen ging hij viraal met singles als 'Stay Alive' (ft. Fat Nick), 'Nightslayer' (ft. Lil Peep) en 'Go Getta'. Single 'Cutthroat Smile' (ft. $uicideBoy$) haalde ondertussen al meer dan 5 miljoen streams via Spotify. In 2018 verkocht Bexey maar liefst 3 headline shows uit in London en speelde onlangs nog op het Billboard Hot 100 Festival in New York. Dit is waarschijnlijk uw laatste kans om hem nog eens in een kleine zaal te zien. 
meer info


The Germans + Gameboyz II Men
woensdag 3 april, deuren 19.30 u., Centrale

The Germans  heeft zich als band al een aantal keer heruitgevonden. Het ongrijpbare kwintet uit Dikkelvenne weet zich sinds 2002 staande te houden op het slappe koord tussen aangenaam banaal en vervelend experimenteel. Ze startten met invloeden van Evil Superstars en Millionaire, maar evolueerden naar een avant rockgenre (Are Animals Different). Op 1 maart kwam Sexuality, hun vierde plaat, uit. De toon is rauw en nonchalant, maar ook warm en exotisch. 
meer info

Hendrik Lasure en An Pierlé in een warm bad
donderdag 4 april, 20.15 u., Handelsbeurs

Hendrik Lasure is een jonge muzikant die ondermeer deel uitmaakt van SCHNTZL,  een groep waarmee hij in oktober van vorig jaar tijdens een editie van Kraakpand in de Handelsbeurs stond. Lasure verzamelde een zevenkoppige band rond zich en gaf die de naam warm bad.  Warm bad bestaat uit een saxofoon/pianokwartet, bijgestaan door drie gitaren en laveert  tussen ?harmonie en dissonantie, tussen vaste structuren en improvisatie en tussen abstracte klanken en toegankelijke meeslepende deuntjes. Lasure trok voor de opname van Garden Head, de plaat die hij met warm bad maakte, naar studio La Patrie van Koen Gisen. En in die studio loopt ook An Pierlé, levensgezellin van Koen Gisen wel eens langs. “Zullen we eens iets samen doen?” Stelden ze aan elkaar voor. En zie, in het kader van Carte Blanche, een concertreeks van Jazz Lab, staan ze nu samen op het podium van de Handelsbeurs. Als de groepen al een label moeten krijgen, dan is de titel ‘tussen jazz en pop’ een goede poging.
meer info

Belgian Jazz Late Night
Vrijdag 5 april en zaterdag 6 april, 5 locaties (o.m. Trefpunt, Club Telex en Bar Lume)

Twee dagen lang strijken 18 Belgische jazzartiesten op 5 locaties als een warm muzikaal deken over de Gentse binnenstad. We hebben heel wat te bieden aan de buitenwereld met onze Belgische jazz scene. Laten we daar ook vooral zelf van genieten. Jonge kleppers die een stijle muzikale klimtocht aan het afleggen zijn zoals Bram De Looze, Echoes of Zoo, John Ghost en Compro Oro.
meer info

Hybrid Heads
van vrijdag 5 april t.e.m. 1 september, Design Museum Gent

Niets op je hoofd belandt daar zomaar. Designer Daniela Dossi is daardoor gefascineerd. En terecht. Voor het project Hybrid Heads spit ze naar de symbolische, politieke en sociale waarden van hoofddeksels die we tegenwoordig gebruiken. Ze zoomt in op gebruiken overal ter wereld en ontwikkelde een methode en 'open designsysteem om hoofddeksels te remixen en zo verrassende culturele identiteiten te creëren'. 
meer info

Ear to the Ground #3
zaterdag 6 april, 15.00 u. t.e.m. 23.00 u., Muziekcentrum De Bijoke

Wie het allemaal heeft gehad met de hits of de oldies, kan zaterdag terecht op het Ear to the Ground Festival. Liefst 35 voorstellingen van elk ongeveer … 15 minuten. Speeddaten met nieuwe muziek. Achteraf verslag uitbrengen bij vrienden zal stevig zijn en even tijd vergen. Iets met ‘muziek in een caravan, heteluchtballonnen, robots op 15 meter lange kabels, Japanse percussie, luchtstromen die objecten kietelen, teddyberen en hell yeah: een steelguitar.’
meer info

Ik stuntel, dus ik ben. Dag van de Filosofie.
Zaterdag 6 april, 13.00 u. tot 22.00 u., Vooruit en De Krook

De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld? Dat is het uitgangspunt van De dag van de Filosofie, die zowel in de Vooruit als in de Krook plaats vindt. Jean Paul Van Bendegem en Alicja Gescinska zijn niet alleen te gast op de Dag van de Filosofie, ze zijn ook peter en meter van het initiatief. Alicja Gescinska interviewt die dag ook de winnaar van de Socratesprijs. De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen.
meer info

Zoektocht Kabouters in de Plantentuin
zondag 7 april, 10u, Plantentuin

De Gentse Plantentuin staat er momenteel frisgroen en popelend bij. Een heerlijk moment om er even te gaan wandelen. Deze zondag kan uw kroost er op zoek naar ‘taksignalen’ of ‘kaboutertekens’ zoals zaadjes, bloemen, takjes en vruchtjes. Samen met een gids ontdekken de kinderen de geheimen van de planten.
meer info

RPDMN op After Ham Sessions
zondag 7 april, 15.00 u., Ham 12

Wie na Belgian Jazz en Belgian Jazz Late Night dat op vrijdag en zaterdag in de Handelsbeurs en nog een vijftal andere locaties in de stad plaats vindt, op zondag nog even wil afkicken, kan dat perfect. RPDMN (RaPiDMan) is een nieuw, eigentijds kwartet uit Gent en Brussel bestaande uit 2 blazers (Peter Delannoye op trombone en Rob Banken op altsax) elektrische bas (Dries Geusens) en drums (Matthias De Waele). De vier brengen melodische en energieke composities met invloeden uit rock, jazz en vrije improvisatie. Ze waren/zijn actief bij Flat Earth Society, Nordmann, Molten Penguin, Gwen Cresens Quartet, John Ghost, H A S T, DelVita, Bravo Bigband, Igor Gehenot “Organ” trio, Kleptomatics …
meer info

 

Door Klaas Vandromme, Rudy Tollenaere en An Rosiers