Evangelie + Record Store Day = Lang Leve de Muziek (en andere culturele rekensommen)

Foto: cultuuragenda

Gent - Een nieuwe Gentse cultuurweek met een aantal ontdekkingen. U leert meer over 'Oriental Slow-House'. De voorlezers van VRLZRS tonen ons dat de toekomst nog zo lang duurt. Maar haast u toch maar om Lang leve de muziek! mee te pikken. De kindvriendelijke muziekexpo loopt nog tot begin juni, de paasvakantie lijkt een ideaal bezoekmoment met de hele familie. En Roland treedt twee keer op, maar dan moet u wel heel snel zijn om nog een kaartje te bemachtigen.

Het evangelie volgens Marcus en Frank Cools
dinsdag 9 april, 20.00 u., Minard

“Ik blijf het evangelie een fantastisch verhaal vinden. Een verhaal dat slechts weinigen als één verhaal lezen of gelezen hebben. Wie christelijk opgevoed is en naar de kerk gaat krijgt het wekelijks in stukjes te horen. Gevolgd door een uitleg die we wel eens overbodig vinden” aldus Frank Cools, acteur, zanger , verteller, en tevens docent aan de afdeling Drama van School of Arts, Hogeschool Gent. Cools brengt het evangelie volgens Marcus integraal. Zette het weliswaar naar zijn mond en vertelt het in één lange geut, met slechts enkele attributen: een tafel, een stoel. En zijn stem en lichaamstaal.
meer info

SHKOON en afterparty
zaterdag 13 april, 20:00 u., De Centrale

Soms is de leukste start van een uitje gewoon helemaal niet weten wat je kan verwachten. Wie aan 10 mensen vraagt hoe 'Oriental Slow-House' klinkt, zal behoorlijk uiteenlopende antwoorden krijgt. Spannend dus! Wat we wel al kunnen meegeven, is dat Shkoon in de Centrale een wervelende mix van piano, viool, synthesizers, percussie en zang brengt. Arabische toonladders en westerse elektronica zouden wel eens kunnen knetteren.
meer info

Roland
vrijdag 12 april, Minardschouwburg, 20 uur.

Grootmeester Roland, die deze zomer 75 wordt, bracht recent met Folksongs from a Non-Existing Land een prachtige plaat uit. Het eerst aangekondigde releaseconcert in de Minard van 26 april was zo snel uitverkocht, dat er een tweede concert kwam, nu vrijdag 12 april. Daarvoor zijn nog enkele tickets beschikbaar, al hangt aan dit tickets wel het kaartje: mogelijk verminderde zichtbaarheid. Maar dat hoeft niet noodzakelijk een beletsel te zijn. Met onze wellicht niet meer aangepaste multifocale bril hebben wij al langer last van verminderde zichtbaarheid. Overigens, twee dagen later, op zondag 14 april, speelt Roland nog een concert, in De Schuur. Driewerf helaas, die locatie is zo intiem dat er echt niet veel volk binnen kan, en met een naam als Roland is ook dit concert al uitverkocht. 

 meer info.

 

 

Record Store Day(RSD)
zaterdag 13 april, Kunstencentrum Vooruit, Music Mania Gent, diverse locaties

Al voor de 12de keer maken muzieksnuffelaars en vinylliefhebbers zich op voor RDS, het grote feest van de onafhankelijke platenwinkels. Record Store Day verwierf een vaste plek in de muziekkalender en ook dit jaar kan u er gratis, maar vooral straffe concerten scoren. Rep u dus voor onder meer SX, Hydrogen Sea, STADT en Zwangere Guy.
meer info

Collegium Vocale Gent & Akamus
zaterdag 13 april, 20:00 u, Muziekcentrum De Bijloke

Hij zal altijd in de schaduw blijven staan van zijn vader, maar Carl Philipp Emanuel Bach wordt toch beschouwd als zowat de meest briljante componist van zijn tijd. In zijn passie-oratorium toont hij dat hij heel wat interesse heeft in menselijke hartstochten en emoties. De componist vond dat "een musicus alleen dan kan ontroeren, wanneer hijzelf ontroerd is.". Laat u ontroeren door Carl Philipp Emanuel Bach, al kan natuurlijk het Collegium Vocale Gent er ook voor iets tussen zitten.
meer info

VOORLZRS: De toekomst duurt nog zo lang
zondag 14 april, 15:00 u, Bij' De Vieze Gasten

Voorleestheater zoals dit van VOORLZRS vertrekt van een heerlijk helder en meeslepend concept. Vier schrijvers verlaten hun schrijfeiland en komen samen voor een warme avond voorlezen. Elvis Peeters, Eva Herman, Dounia Mahammed en Bernhard Christiansen lezen elk fragmenten uit eigen werk en trekken daarbij bijvoorbeeld aan de rekbaarheid van de tijd. Zeg niet zomaar muzikaal intermezzo tegen het muzikaal intermezzo van dienst. Fulco Ettervanger himself doet namelijk niets intermezzostyle.
meer info

Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen
Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein

40.000 zijn er u al voor geweest, maar er is nog tijd tot begin juni om deze tentoonstelling te gaan bezoeken. Een zeer interactieve tentoonstelling, overigens, waar u een jukebox vindt die alleen maar liedjes speelt waar een naam van een gemeente of stad in voorkomt bijvoorbeeld. Met ook een muurgrote tekening waar u tal van Vlaamse liedjes kan in herkennen. Waar je zowel de pakken van Eddy Wally, als de Jezusgitaar van Luc De Vos van Gorki kan zien. Kortom, een wonderlijke trip langs 60 jaar liedjes uit de Lage Landen en meteen een eerbetoon aan meer dan 200 artiesten. Van Will Tura tot Bazart en van Boudewijn de Groot tot de Jeugd van Tegenwoordig.
meer info

Hybrid Heads
Doorlopend tot 1 september, Design Museum, Jan Breydelstraat 5

Kunstenares Daniela Dossi deed een onderzoek naar culturele identiteit. Ze deed dat aan  de hand van hoofddeksels die ze zag op niet minder dan 838 persfoto’s uit de vijf wereldcontinenten. Na analyse maakte de kunstenares, die langdurig in het textielatelier van Manoeuvre, een multidisciplinaire werkplek in de Rabotwiijk, verbleef, samen met een dertigtal leden van Manoeuvre een nieuwe collectie hoofddeksels, waarbij ze zowel stoffen, als stijlen en technieken uit de 838 onderzochte hoofddeksels gebruikten. Resultaat: een collectie van 31 compleet nieuwe hoofddeksels, alle met de hand gemaakt. De tentoonstelling toont niet enkel de 31 unieke stukken, maar visualiseert op verschillende manieren ook het researchwerk en hoe de kunstenares het resultaat van al die research verwerkte. Vergeet niet de uitgebreide plooifolder, waarin het hele proces van het project uitgelegd staat, mee te nemen en door te nemen. Het kan helpen om de tentoonstelling beter te begrijpen.
meer info

Door Klaas Vandromme, An Rosiers, Rudy Tollenaere