Cultuuragenda. Goed dat er voor elk wat wils is.

Old Salt Foto: Old Salt

Gent - Er is tussen vandaag en komende zondag 26 mei nog meer te beleven dan verkiezingsdebatten waar politici door elkaar schreeuwen tot zelfs de meest ervaren debatleider er geen speld meer tussen krijgt. De Gentse cultuurhuizen en cafés bieden echt wel alternatieven. Een selectie van concerten waar we u met een redelijk gerust geweten naartoe sturen.

Little Jimmy
maandag, 20.30 u., Café Missy Sippy

U kan hem ook kennen als Don Croissant, op voorwaarde dat u al enige levensjaren op de teller staan heeft. Speelde nog in het voorprogramma van The Rolling Stones. Tiny Legs Tim vond dat de man nog een plaat waard was op zijn label. Muziekmedewerker Klaas Vandromme sprak vorige week nog met hem. Lees het  interview.Lip Service
donderdag 23 mei, 22.00 u., XYZ Lounge Zebrastraat, gratis

Twee jaar terug stond Lip Service op het hoogste schavot van de talentenjacht 'De Beloften', maar verliet vroegtijdig, in de halve finale al, de Humo's Rock Rally in 2018. De eerste worp van de Gentse band  is de EP 'People's People'.  Lip Service is niet voor één gat te vangen en al zeker niet in een hokje te steken. De stijlen zijn niet op een hand te tellen. Maar wie fan is van Talking HEads, Deerhof, Pixies, XTC zal het hoogstwaarschijnlijk liken. Als de band ooit internationaal doorbreekt, kan er een rechtzaakje van komen. De band 'Lip Service' bestaat ook al in Zuid-Korea.
meer info

Old Salt
donderdag 23 mei, 20.00 u., Minard

Old Salt is een internationale groep met Gentse thuisbasis. Deze Americana band rond de Amerikaanse banjospeler Dan Wall stelt zijn nieuwe plaat -Commons voor. Internationaal want met groepsleden uit Sint-Amandsberg, een naar Duitsland uitgeweken Amerikaan, een Zweed, een Fransman en een Schot. Vijf mannen, twee vrouwen, veel instrumenten. Americana als basis, traditionele muziek, gemengd met Europese muziek en aangevuld met moderne arrangementen. Wij zagen Old Salt een korte sessie spelen tijdens een showcase, en vroegen hen ons te verwittigen als er een nieuwe plaat zou komen. Die is er nu, en de band stelt die voor in de Minard. Wij gingen zondagnamiddag met de band praten. Waarom de groep zich Old Salt noemt, leest u eerstdaags op deze site. Tip: hou u vooral niet in om iets nieuw te leren kennen. Er zijn nog een aantal tickets beschikbaar.


meer info

A.A.Bondy
donderdag 23 mei, deuren vanaf 20.00u., Charlatan

Depressie, paranoia, uitputting, slapeloosheid: de mysterieuze A.A. Bondy heeft er allemaal last van, en maakt er -gelukkig- magnifieke alt.folksongs over. Van 2007 tot 2011 was Bondy goed op weg als singer-songwriter, met drie albums. Acht jaar later duikt hij opnieuw op, met een single, 'Images Of Love', en de belofte van een plaat, Enderness, die op 10 mei uitkomt. Alles op Enderness werd door Bondy zelf ingespeeld en opgenomen. Droevig detail: één dag na het einde van de opnames van de plaat verwoestte een bosbrand Bondy's huis in California. meer info


Picea Orientalis Try Out
donderdag 23 mei, 20:00 u., De Centrale, gratis mits reservatie online

De ideale oplossing om concertkeuzestress te elimineren: benut af en toe de try out mogelijkheden. Wie dus om één of andere reden zondag niet naar Côte Jardin kan en Picea Orientalis daarom mist, kan hen donderdag toch al aan het werk zien tijdens een gratis try out. De Syrische violist en componist Shalan Alhamwy brouwt in zijn ensemble oosterse en westerse muziektradities om tot een aanlokkelijk aperitief.
meer info en reservatie

HISK Open Studios
vrijdag 24 mei tot en met maandag 27 mei, van 14:00 tot 20:00, gratis

De Leopoldskazerne staat voor de transformatie van de eeuw. Maar dat betekent niet dat ondertussen het leven van haar bewoners helemaal on hold staat. Eén van die bewoners is het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Tijdens vier open studiodagen krijgt u een blik in het dagelijks creatieleven van 24 internationale artiesten die er een thuis vonden. Een hele mooie extra op zondag is er met de BL!NDMAN muziekuitvoering van 17:00 u. tot 20:00 u.
meer info

Expo Dieren op maat
Nog tot 29 september, Design museum Gent

In de steeds evoluerende relatie tussen mens en dier, leggen ook designers een hele zoektocht af. De nieuwe tentoonstelling van het Design museum Gent zoomt in op de vragen die designers zich hierover stellen. Op welke manier kunnen mens en dier duurzaam samenleven? Hoe kunnen wetenschap en technologie hier antwoorden bieden? Een prikkelende expo die u misschien niet onmiddellijk zou verwachten in het Design Museum. En net dan beginnen meestal de boeiende trips.
meer info

Dengue Dengue Dengue
zaterdag 24 mei, deuren vanaf 19.30 u., DOKBOX

Dit dj-, producers- en ontwerpersduo uit Peru  staat al enkele jaren garant voor de beste Tropical Bass. Felipe Salmon en Rafael Pereira creëren een muzikale smeltkroes van oude en nieuwe geluiden uit thuis- en buitenland en brengen een héél dansbare mix van psychedelische cumbia, dub, salsa, footwork en techno. Met Brusselaar Max Le Daron als support, hun spetterende visuals en DOK als ideale setting is alles aanwezig voor een nieuw dik feestje, garandeert concertorganisator Democrazy.
meer info

Côté Jardin
zondag 26 mei, 11.00 u., tuinen van de Bijlokesite, gratis

Een van aangenaamste plekken om zondag een exit poll te houden bij uw vrienden is in de tuinen van de Bijlokesite. Het Muziekcentrum De Bijloke zorgt voor muzikaal lekkers, van symfonisch klassiek tot gypsyswing. De jaarlijkse muzikale picknick zorgt steeds voor ontspannen, laidback taferelen. Probeer niet weg te dutten tussen 16 en 17 u, het Gwen Cresens Quartet mag u namelijk zeker niet missen.
meer info

Madame Blavatsky
zondag 26 mei, 21.00 u., Café Afsnis, gratis

Een Gents trio dat in 2015 de publieksprijs bij de talentenjacht De Beloften won. "Live electro-acoustic band, creating future beats, UK bass, wonky, trap and glitch hop", zo staat er op hun Facebook. Daar begrijpen wij ook niet elk woord van, maar na het beluisteren van de soundclip, kan dat allemaal veranderen. Overigens, stel u voor dat wij hier enkel die concerten zouden aankondigen waar we zelf alles over weten? 
meer info

Door Klaas Vandromme, Rudy Tollenaere, An Rosiers
AANGERADEN
Meest recent