FOTO. Enkel positieve vibes bij eerste WK Sjakosse Smijten

Zelzate - Om zo goed als stipt 10 uur opende Marina Wally en burgemeester Brent Meuleman (SP.A) het eerste WK Sjakosse Smijten, aansluitend werd ook het Sjakosetrekken opgestart. Het radionieuws van VRT had het erover en zelfs cameraploegen van AVS, VRT als VTM waren afgezakt naar de zandbak. En ook wij waren er voor video- en fotoreportages.

In het voorjaar werd Zelzate op een blauwe maandag opgeschrikt door de toen nog anonieme burgerbeweging ‘Zelzate Geweldig’. Begin maart maakten ze zich bekend en wilden ze Zelzate opnieuw positief in het nieuws brengen. Diezelfde avond maakten ze ook bekend dat het eerste wereldkampioenschap Sjakosse Smijten zou doorgaan in het Zelzaatse park. Daarvoor kregen ze steun uit vele hoeken in de wereld, zelfs tot in New York waar VRT-Amerikawatcher Björn Soenens een filmpje opnam. 

Joost Van Hyfte, één van de initiatiefnemers, straalde op pinkstermaandag zoveel positiviteit uit. Als Guust van café De Volkswijzheid, één van zijn alter ego’s, presenteerde hij het evenement als deed hij dit alle dagen. Hij refereerde op Radio 2 naar de maandagmarkt en het feit dat Eddy Wally steeds op die markt stond om sjakossen te verkopen. Marina Wally was dan weer in haar nopjes: “Zelzate is supergeweldig”.

Hoeveel deelnemers er precies waren is niet geweten maar het waren er verschillende honderden. Marina Wally smeet ruim vier meter, de burgemeester hield het op net geen veertien meter. De deelnemers waren ingedeeld in drie categorieën: dames, heren en kinderen. Op een gegeven moment stonden vele mensen aan te schuiven met hun sjakos die plaatselijk kon gekocht worden aan twee euro, als steun voor de plaatselijke kringloopwinkel. Ondertussen kon ook aan Sjakosse Trekken gedaan worden: een touwtrekwedstrijd tussen groepen van vijf personen. Het college van Burgemeester en Schepenen beet de spits af in een wedstrijd tegen leerkrachten van Sint-Laurens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Dirk Ververs
AANGERADEN