Klaar voor Copacobana? Ontdek hier onze tip!

© Trui Amerlinck

© Trui Amerlinck

1 / 2

Vind je jazzmuziek moeilijk of hautain? Schaaf dan zondag op Copacobana je mening bij. Met één drummer en zes blazers stelt Kleptomatics haar eerste album voor. Niet dansen is geen optie!

Klaas Vandromme

Door de jongste generatie jazzmuzikanten wordt jazz terug toegankelijker. Op de affiches van zomerfestivals zien we meer en meer jazzbands blinken. Net zoals in de jaren 30 wordt jazzmuziek terug dansbaar.We hebben een babbel met Yves Peeters (41). Hij is drummer en bandleider en wordt als nestor van de band al eens Papa Yves genoemd. “Ik ben met bijna tien jaar voorsprong de oudste van de groep, maar hopelijk zal je daar op het podium niets van merken.” Dit jaar bestaat Kleptomatics vijf jaar en dat werd in mei gevierd met de release van hun eerste album. “Dit debuut is een soort van visitekaartje; we willen mensen laten kennis maken met onze muziek en hen op die manier overtuigen om naar onze optredens te komen. We beschouwen onszelf nog steeds in de eerste plaats als een liveband”, aldus Peeters.

New OrleansHet idee om deze band te starten kreeg Peeters in New Orleans (waar anders) en dat horen we in Ray’s Idea, een nummer in ware dixielandstijl. Een groovy tuba en strakke drum begeleiden de andere blazers die een speelse dialoog met die o zo typische droevige afdronk brengen. Tijdens alle nummers is er ruimte voor improvisatie, of het nu op een bedje van ska of second-line is, het maakt niet uit. Op de cd horen we zes nummers die je moeilijk onder één noemer kunt plaatsen, maar jazz is wat ze bindt.“De oorspronkelijke bedoeling was om vooral muziek te spelen geïnspireerd door de hedendaagse brass bands uit New Orleans, maar het draaide al snel anders uit. We zijn met vier componisten in de groep en iedereen brengt zijn eigen invloeden mee, waardoor onze muziek verschillende richtingen uitgaat. We zitten tussen de twee werelden van de hedendaagse jazz en feestelijke brassbands. De naam Kleptomatics is een hersenspinsel van oud-bandlid en saxofonist Mattias De Craene (Nordmann, MDCIII …); ze verwijst niet alleen naar de kleppen van een saxofoon, maar ook naar onze kleptomanie. We stelen graag uit verschillende muziekstijlen.”

CopacobanaKleptomatics speelt op zondag om 19.00 u. op Copacobana in Het Salon. “We kijken er zeker naar uit, het is een geweldig festival en we spelen er ons enige optreden in Gent deze zomer. En als ik nog snel twee tips mag geven? Dezelfde dag speelt onze trombonist Peter Delannoye daar ook met DelVita en Bruno Van der Haegen (tenor sax) treedt er op met Jamaican Jazz Orchestra.” zegt Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent