Brandweerpost opent de deuren

De opendeurdag gaat door op zondag 8 september, vanaf 11 uur in en rond de kazerne in de Chalmetlaan in Zelzate. Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - De brandweer van Zelzate houdt komende zondag een opendeurdag. Vanaf 11 uur kan je terecht in de kazerne langs de Chalmetlaan.

Samen met Assenede, Deinze, Gent, Lievegem, Lochristi, Melle, Merelbeke, Nevele, en Zomergem vormt brandweerpost Zelzate de brandweerzone Centrum. Vijfhonderd beroeps- en evenveel vrijwillige spuitgasten staan in voor de brandveiligheid van 18 gemeenten. Post Zelzate zou al bestaan sinds 1875 maar officieel wordt er melding gemaakt van brandweer Zelzate vanaf 1940.

Dat korps organiseert komende zondag zijn opendeurdag. Vanaf 11 uur staan de vele brandweerwagens opgesteld op en rond de kazerne in de Chalmetlaan, tussen 12 uur en 14 uur is er een steakfestijn. Vanaf 13 uur kunnen de jongeren terecht voor een rondrit met een brandweerwagen, is er een blushuisje en kan er genoten worden van een springkasteel.

Tussen 14 uur en 16 uur is er een demonstratie van speurhonden en tussen 15 uur en 17 uur demonstreert de jeugdbrandweer zijn kunnen. Vanaf 14 uur is er om het halfuur een rondleiding in de kazerne en vanaf 14 uur is er een Vlaamse kermis. Tevens zijn er diverse standen van andere hulpdiensten: de jeugdbrandweer, de politie, de dienst rekrutering van de brandweer, de dienst die instaat voor de registratie van huisdieren en een BIN-module van de Zone Meetjesland.

Ook zal er een rooktent aanwezig zijn. Daar wordt een woningbrand geënsceneerd waarin zich mensen bevinden. Deze moeten, in de (ongevaarlijke) rook de uitgang proberen te vinden.

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN