BE-Alert hield nationale test

Foto: idh

Zelzate - Vandaag, op de eerste donderdag van september hield BE-Alert een test. Diegene die ingeschreven zijn op het alarmeringssysteem ontvingen een e-mail.

BE-Alert is een alarmeringssysteem van de overheid dat kan gebruikt worden in geval van calamiteiten of zelfs noodsituaties. Dit kan gebeuren per sms, per gesproken boodschap of per e-mail. Het systeem bestaat sinds juni 2017, de pilootfase van het project startte in 2014.

Maandelijks hebben diverse beleidsorganen de kans om dit systeem te testen. Dit kan door een burgemeester, een gouverneur of vanop een nog hoger federaal niveau gebeuren. Op de eerste donderdag van de maand hebben zij de kans om via de verschillende kanalen de aangesloten mensen te bereiken.

Afgelopen donderdagnamiddag verstuurde het Nationaal Crisiscentrum een e-mail naar alle geregistreerde digitale adressen, dit zijn er ruim vijfhonderdduizend. Deze werd tweemaal verstuurd, een eerste keer iets na drie uur, een tweede keer rond half zes.

Op de volgende eerste donderdag van de maand, op 3 oktober, wordt opnieuw een nationale test uitgevoerd. 65 gemeenten, verspreid over België, zullen deelnemen aan deze test die zal bestaan uit een SMS en een gesproken boodschap. 

“Het is belangrijk dat je je inschrijft op BE-Alert’, staat te lezen op hun website, “je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren”.

INFO: https://www.be-alert.be/nl/

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN