Woonst dokter Verkest te bezichtigen tijdens Open-Monumentendag

vlnr: Alex De Vreeze (coördinator), Vivien De Baets; Beatrice De Caluwé, Raphaël De Bock en Willy Van der Sype. Isabel Dellaert (schepen van cultuur), Wilfried Vereecke (cultuurraad) en eigenaar-restaurateur Jean-Paul Van Brabant ontbreken op de foto. Foto: if

Zelzate - Komende zondag is het Open-Monumentendag, het grootste culturele ééndagsevenement van Vlaanderen. Van de ruim vijfhonderd te bezichtigen monumenten is het oudste herenhuis op de Grote Markt er één van.

Voor de 31ste editie van Open-Monumentendag zijn er in Zelzate verschillende activiteiten. Het contactpunt is Cultuurhuis ‘tKlooster waar een kleurenbrochure met een uitgewerkte fietsroute kan afgehaald worden.

Naar traditie zijn de vier musea in ‘tKlooster open. Maar wat meer is: dit jaar kan een authentiek negentiende eeuw herenhuis op de Grote Markt bezocht worden. In dit herenhuis is nu de dokterspraktijk van dokter Verkest ondergebracht. Haar echtgenoot, Jean-Paul Van Brabant, restaureerde grote delen van het pand met gebruik van originele materialen en met respect voor het oorspronkelijk interieur. De man des huizes is zelf aanwezig om deskundige uitleg te geven over hoe hij alles aanpakte en om te vertellen over de vele problemen die het restaureren van een beschermd monument met zich meebrengt

Het herenhuis, in neoclassicistische stijl, werd gebouwd in 1840 door Eduard Standaert. Het was eigendom van geneesheer A. Van Sele in 1888, van notaris Van der Linden in 1906 en van mevrouw Limpens in 1943 die het verhuurde het aan dokter M. Delmeire. In 1946 kocht Delmeire het en werden enkele wijzigingen aangebracht. Sinds 2015 is het grondig gerenoveerd met behoud van de authentieke elementen.

De Open-Monumentendag wordt in Zelzate mogelijk gemaakt door de Cultuurraad. De deelnemende gebouwen zijn te bezichtigen tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

INFO: https://www.openmonumenten.be/

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN
Meest recent