KNVI Zelzate viert honderdjarig bestaan

Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Het Koninklijk Nationaal Verbond der Verminkte en Invalide Militairen van de Oorlog, één van de oudste en nog steeds actieve vaderlandslievende vereniging van België, vierde in Zelzate zijn honderdste verjaardag.

Voor dit eeuwfeest van het KNVI te vieren kwam nationaal voorzitter, Willy Sonck, naar Zelzate afgezakt; hij is de kleinzoon van de stichter van het KNVI. Huidig plaatselijk voorzitter Hedwig De Wever beschreef de geschiedenis van het Verbond. Leon Van Hijfte stichtte in 1919 de Zelzaatse afdeling. Hij vocht vier jaar aan de Ijzer en kreeg talrijke vereremerkingen na wereldoorlog 1. Hij kreeg het statuur van oorlogsinvalide door een uitgezet hart, een ziekte die hij opliep tijdens de Groote Oorlog.

Eén jaar na de stichting werd hij voorzitter van het toenmalige N.V.I. Hij baatte toen, samen met zijn echtgenote ‘Cinema Palace’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet waar hij vooral geallieerde piloten, die neergestort waren, hielp ontsnappen via de ontsnappingsroute ‘Komeet.  Bij het overlijden van Leon in 1946 werd diens fakkel overgenomen door zoon Roger. In juli van dit jaar werd het graf van stichter Leon werden nog bloemen neergelegd op zijn graf.

Burgemeester Brent Meuleman (SP.A) had het over het belang van deze vaderlandslievende verenigingen: “De gruwel van de oorlog mag niet uit ons collectief geheugen verloren gaan. Herdenkingsmomenten blijven echt nodig en daarvoor moeten de vaderlandslievende verenigingen, zoals het KNVI, blijven bestaan zodat de jongere generaties belangrijke lessen uit de geschiedenis kunnen aangeleerd worden”.

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN