Elf culturele lichtpuntjes in donkere dagen

Cultuuragenda: Compro Oro brengt nieuwe plaat uit Foto: Klaas Vandromme

Gent - Wat is het vroeg donker! We zeggen het al eens aan de kassa als we niet over het weer willen babbelen. In deze alsmaar donkerdere dagen brengen wij elf culturele lichtpuntjes. Let op: Dit is slecht een greep uit wat Gent ons aanbiedt, laat dat duidelijk zijn. Deze week selecteerden we een streepje nineties met Heather Nova en Adam Green, maar ook het kersverse album van de Gentse Latin Jazz band Compro Oro. En nog zoveel meer...

Expo Mijn legerdienst
nog tot zondag 26 april 2020 (niet op woensdag)

Na een bezoekje aan het Huis van Alijn kan u voortaan meepraten met nonkel Charel of opa Gust wanneer er opnieuw een verhaal over hun kazerne opduikt tijdens een communiefeest. Zo’n 25 jaar geleden hingen de laatste diensplichtigen hun uniform aan de haak. Veel jongeren van nu hebben geen flauw idee wat zich daar afspeelde. Voor Huis van Alijn meer dan reden genoeg om diep in deze geschiedenis te duiken.  Hamvraag: wat zullen de dienstweigeraars van toen doen? De expo bezoeken of net niet?
Meer info

Hop Simone
maandag 21 oktober, 20.30 u., Café Trefpunt, gratis 

Gezien er in café Trefpunt niet al te veel plaats is om te lindy hoppen, gokken we dat de band 'Hop Simone' zal putten uit haar luisterrepertoire. Maar je weet maar nooit. Het kwartet brengt zowel standards als recente nummers, maar telkens in jazzjasje. 
Meer info

Matt Woods kan zelf geen label op zijn muziek kleven
maandag 21 oktober, 21 u, Missy Sippy, gratis

Uw wekelijkse kans om een muzikant te leren kennen die u nog niet kent. Matt Woods krijgt door anderen het label Americana opgekleefd, maar weet zelf niet of dat echt klopt: put zowel uit de country als uit de rock. Een man met een stevige baard die hij niet dagelijks bijknipt, want hij schaaft aan de teksten van zijn songs.

Nele Van den Broek schrijft een boek: Halfvolwassen
maandag 21 oktober, 20 u, Minard, 5 euro (terubetaald bij aankoop boek)

De kans is groot dat u Nele Van den Broek kent van de vrolijke popmuziek van Nele Needs A Holiday. Als u met muziek bezig bent. Als u een Standaardlezer bent, kunt u haar kennen van haar columns die ze om de twee weken op maandag in die krant schrijft. Die columns gaan over haar en het leven, maar refereren steevast naar een liedje. Nele is ook theatermaker en presentator op radio en TV en verhuisde voor haar muziekcarrière naar Engeland, en voor de liefde naar Zweden. In Halfvolwassen schrijft ze over omzwervingen en groeipijnen, emoties en inzichten die ze onderweg geserveerd kreeg. Ze leest voor, maar speelt ook muziek. Ze doet dat op uitnodiging van de Gentse boekhandel Walry, die dit jaar een halve eeuw jong is.
Meer info

The Olsan Fiestovic Orchestra
dinsdag 22 oktober, 20.30 u., BarBroos, gratis

Een unicum! Nog nooit kwam een negenkoppig collectief dat van accordeonist tot zanger volledig uit Ingelmunsternaars bestaat, voor in onze cultuuragenda. Op zich geen reden om dinsdag naar BarBroos te gaan. Misschien is het wel de laatste keer dat ze in Gent optreden? Vanaf januari is hun oude witte volkswagencamionet niet meer welkom in de Gentse straten. Wees klaar voor dansbare muziek, jawel en dat nog in de eerste weekhelft. The Olsan Fiestovic Orchestra eigen en geleende muziek uit alle werelddelen. Met oa reggae, ska, balcan, Russian disco en afro funk laten ze weinig wereldstijlen aanaangeroerd.
Meer info

Ae Jin Huys schrijft een boek: KIMCHI
Vrijdag 25 oktober, 19.30 u., De Krook, gratis

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. De Gentse Ae Jin Huys, die met haar cateringzaak MOKJA al jarenlang met Kimchi bezig is, schreef er nu een boek over: KIMCHI, gezond koken met gefermenteerde groenten. Tijdens de boekpresentatie geeft Prof. Sarah Lebeer (microbiologe Universiteit Antwerpen) een presentatie over fermentatie en vertelt Ae Jin Huys over de Koreaanse keuken en de 'making of' van het boek. Toegang en proeven is gratis, het boek is ter plaatse te koop.

Adam Green
donderdag 24 oktober, deuren 19.30 u., Balzaal Vooruit

Dat talent niet gelijk verdeeld is over de bevolking, daar kunnen u en ik over meespreken. Adam Green stond op de eerste rij bij het uitdelen van die talenten. Zowel muzikaal, poëtisch, beeldend als filmisch is Adam Green een toppertje. Eind jaren '90 maakte hij nog deel uit van The Moldy Peaches (die later internationaal bekend werden dankzij hun soundtrack voor Juno).  Als solo artiest nam Green ondertussen al 10 (!) albums op, waarvan een aanzienlijk deel ondertussen al een cultstatus bereikten. Zijn nummers werden gecoverd door artiesten als The Libertines, Carla Bruni, Kelly Willis, Dean & Britta en Will Oldham. In het voorprogramma: de  dromerige Americana van Jackie Cohen én Whisper Party.

Meer info

Compro Oro: release show
zaterdag 26 oktober, 20.00 u., De Koer

Reizen zonder vliegtuig, hogesnelheidstrein of vliegend tapijt, het staat u te wachten tijdens de release show van Compro Oro. Geworteld in Gent, reiken de takken van hum boom ondertussen naar verschillende werelddelen. De Latin Jazz met invloeden uit Cuba waaierde richting zuiden, oosten, en op hun nieuwe album ‘Suburban Exotica’ Midden-Oosten uit. Support act is Susobrino, aka Bart Vanobbergen, gepassioneerd door Zuid-Amerikaanse traditionele percussiemuziek die hij mixt met elektronica.
Meer info
 

Heather Nova
zaterdag 26 oktober, deuren 19.30 u., Handelsbeurs

Veel kunnen we je niet bijleren over het 90's Popicoon Heather Nova. Hoewel, de schone blonde zangeres schreef op haar tiende album een relatiebreuk van zich af. Na twintig jaar is ze opnieuw single. Niet dat we enige kans zouden maken, toch smelten we nog altijd voor die o zo mooie stem.  Opwarmende act is de Britse singer-songwriter Soham De.

Meer info

Cabaret Cuberdon, Miss Burlesque
zondag 28 oktober, 17.00 u., Missy Sippy

De dames en heren van Cabaret Cuberdon zijn klaar met een nieuwe show vol nieuwe acts, en tijdens voorgaande edities bewezen ze al dat het over veel meer gaat dan pruimentoestanden. Humor, verleiding, en ga zo maar door. Wegens grote belangstelling vorige keer, deze keer twee shows op één dag, waarvan al één uitverkocht. Laat uw goesting dus niet te lang sudderen, klik naar de ticketssite.

 

KIDScinema: The Best of Filem’On
Zondag 27 oktober, 10.30 u., KASK cinema

Filmfestivalletje iemand? Filmfest Gent rolde nog maar net de rode loper op, terwijl de kleintjes nu compleet loos kunnen gaan op Filem’On. Dit filmfestival bewijst ook dat je niet vroeg genoeg met de filmliefde kan beginnen, want zondag zijn kinderen vanaf 4 jaar welkom (samen met hun familie) voor een verzameling van de beste filmpjes van Filem’On. Onmiddellijk daarna (11.30 u.) is er een workshop op kindermaat.
Meer info
 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme