Schepen De Vuyst organiseert samen met IDM een ‘peukenslag’

De peukenslag gaat door op woensdagnamiddag 20 november, afspraak om 14 uur aan het gemeentehuis. Foto: RR

Zelzate - Volgende woensdag wordt in Zelzate een zwerfvuilactie georganiseerd waarbij de nadruk op sigarettenpeuken ligt. Sigarettenpeuken hebben volgens kenners een groot aandeel in het zwerfvuil.

Op initiatief van schepen van milieu Steven De Vuyst (PVDA) en met de medewerking van de afvalintercommunale IDM wordt op 20 november een ‘peukenslag’ georganiseerd. Volgens de ‘propere pioniers’ nemen die in aantal een groot deel van het zwerfvuil in beslag. “We willen met deze zwerfvuilactie de sigarettenpeuken in het vizier nemen”, zegt schepen De Vuyst, “het blijft een heel hardnekkige gewoonte van veel rokers om hun peuken gewoon op de grond te gooien, daarom willen we een duidelijk signaal geven. Peuken horen thuis in de vuilbak en niet op de grond”, zet De Vuyst nog.

Het gemeentebestuur wil de horeca betrekken in een ‘peukenproject’ en deze actie van IDM past perfect in dit plaatje. “Cafés en restaurants kunnen het peukencharter ondertekenen en krijgen zo een raamaffiche en ‘bierkaartjes’ om hun klanten te sensibiliseren en zullen ook zakasbakjes verkopen voor 1 euro”, aldus nog de schepen, “op die manier hopen we een mentaliteitsverandering in gang te zetten bij de Zelzatenaar.

Wie als particulier wil meewerken krijgt natuurlijk praktische ondersteuning de dag zelf. Kom op 20 november tegen 14 uur naar het gemeentehuis. U wordt er ontvangen door de schepen van milieu, mensen van de milieuraad, de propere pioniers en natuurorganisatie Give It Back met Jonas Wieland. Ook de jeugdraad en de kindergemeenteraad zal worden gevraagd hun figuurlijke duit in het zakje te doen.

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN
Meest recent