Weerstation siert terreinen van Rain Carbon

Mario Onselaere (r) van Rain Carbon met Trees Ongenae, leerkracht aardrijkskunde en de algemeen directeur van Sint-Laurens, Gert Naessens. Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Vorige week werd op de terreinen van het Zelzaats chemiebedrijf Rain Carbon een weerstation gebouwd. Vrijdag werd dit plechtig in dienst genomen.

Een weerstation dat gebouwd is door de leerlingen van 5 STEM van Sint-Laurens staat geposteerd op de terreinen van het chemisch bedrijf Rain Carbon langsheen de Vredekaai. De resultaten zijn 24/7 raadpleegbaar via het wereldwijde web.

“Dit kadert in het VLINDER project van de Universiteit Gent”, zegt Ruben Beke, persverantwoordelijke van Sint-Laurens. In het kader van de hedendaagse milieuproblematiek nodigde de Gentse Universiteit Vlaamse scholen uit om op een zeer concrete in innovatieve manier kennis te maken met onderzoek over weer en klimaat. “De metereologische sensoren van het gebouwde station zijn hoogwaardig en meten de temperatuur, relatieve vochtigheid, wind en neerslag”, aldus nog Beke, “voor de communicatie wordt het nieuwste Internet of Things (IoT) gebruikt, elektriciteit krijgt het door een zonnepaneel”.

Aangename samenwerking tussen school en bedrijf

Zowel bij de Sint-Laurensschool als bij Rain Carbon zijn ze tevreden over de samenwerking. "Heel wat leerkrachten zijn zeer enthousiast om met de resultaten van het weerstation aan de slag te gaan", zegt Anja Vaesen, domeincoördinator STEM. "De meteorologische data kunnen verwerkt worden tijdens de lessen aardrijkskunde, wiskunde, STEM en maatschappelijke vorming. De actualiteit leert ons dat jongeren veel aandacht hebben voor het thema”.

Mario Onselaere, diensthoofd van de technische dienst bij het teerverwerkend bedrijf, zetelt al een aantal jaren in de jury voor de jaarlijkse GIP-beoordelingen waardoor het contact vlug was gelegd: “We zijn blij en fier dat Sint-Laurens voor ons bedrijf koos. Zowel veiligheid als milieu zijn topprioriteiten van ons waardoor we niet getwijfeld hebben om onze steun te verlenen aan dit project. We zijn de school dankbaar voor de aangename samenwerking.” 

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN