Hoogoven wordt zondag stilgelegd, kans op stof- en geluidshinder

De hoogoven die het dichts bij het kanaal is gelegen gaat zondag voor een kleine week uit dienst. Foto: Het Nieuwsblad

Zelzate / Wachtebeke - Komende zondag wordt bij de ArcelorMittal-vestiging in de Gentse Haven hoogoven A stilgelegd. Dit is de hoogoven die het dichtst bij het kanaal staat. Gedurende 24 uur is er kans op stof en lawaai.

Komende zondag start in de ochtend een laagblaasoperatie van hoogoven A. Deze hoogoven, die in 2003 een volledig nieuwe inwendige vuurvaste bekleding kreeg dat goed is voor 20 tot 25 jaar, moet gedeeltelijk leeggelaten worden voor een kleine herstelling.

Dat het laagblazen van een hoogoven niet zonder risico’s is kan iedereen wel aannemen. “Onze onderhouds- en productieteams hebben deze operatie reeds meerdere keren uitgevoerd”, staat in een brief die de directe omwonenden in de bus kregen, “Zo’n operatie wordt bovendien bijzonder grondig voorbereid met bijzondere maatregelen zodat de kans op het vrijkomen van stof- of gaswolken verwaarloosbaar klein is”.

Het laagblazen start in principe op zondagvoormiddag en duurt tot in de nacht van zondag op maandag. Tijdens die periode is er een zeer geringe kans op stof- of hoogovengas-emissies. Ook zal de sirene van de hoogoven enkele malen ingeschakeld worden gedurende ongeveer een half uur.

De hoogoven zal gedurende een kleine week uit dienst zijn. De staalreus is in geval van calamiteiten te bereiken op het telefoonnummer 09 347 36 90.

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN