Een zomerse cultuuragenda in putje winter

Foto: ©Stad Gent - Dienst Toerisme

Gent - Niet alles moet kerstsfeer ademen. Als ze paella opscheppen op de Gentse Winterfeesten dan kruiden we de cultuuragenda af alsof het zomer is. In de Vooruit wordt het ook stomend heet. Mensen met jaren lange ervaring delen hun seksleven met u. En ja, er is ook muziek!

Nadenken over sterfelijkheid
Dinsdag 10 december, 20.15 u. Handelsbeurs

Denk Zorg is een reeks van meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld. De eerste editie van dit project heeft Sterfelijkheid als thema. Met onder anderen filosofe Tinneke Beeckman, regisseur Alain Platel, beeldhouwer tekenaar Koenraad Tinel, muzikant Roland Van Campenhout, Dominique Benoit, Anne-Sofie Goemanne en Ruth Piers van UZGent. Zittend debat, er is een wachtlijst.
Meer info

Little Dots
Woensdag 11 december, 20.00 u., Concertzaal Trefpunt

Little Dots is de groep rond Soi phia Ammann, die u ook kan kennen van haar soloproject rond Leonard Cohen, en van Pablo Casella, veelzijdig muzikant onder meer bij Lady Linn. Little Dots bracht ondertussen al een tijdje geleden een tweede plaat uit:  Do You Know How We Got Here? Een reeks introspectieve liedjes die doordrongen zijn van weemoed en intiem klinken, met stiltes die even veelzeggend zijn als de gespeelde noten.

Meer info

With Pleasure over seks
Vanaf donderdag 12 december, Vooruit

Vooruit programmeert de driedaags With Pleasure,  een uniek en eenmalig festival. Een kunstprogramma dat het seksleven een boost moet geven, zo klinkt het. Eén van de onderdelen is All The Sex I've Ever Had. Zes Gentse senioren (tussen 65 en 93) vertellen openhartig over hun intieme leven, en dat door de jaren heen. De betrokken senioren werden na een oproep maanden geleden geselecteerd en deden mee aan een traject waardoor ze er op voorbereid zijn om in het publiek over hun sexleven te praten. Daarbovenop is er ook nog Pleasure Trip: elke festivaldag kan je een uniek parcours afleggen doorheen Vooruit dat plezier en sex positivism centraal stelt. Met unieke performances, workshops, een Pleasure Island en film. Je bepaalt zelf of je kijkt, dan wel meedoet.
Meer info

Radio Barba / Scotch
Vrijdag 13 december, 23.00u., Charlatan

Ok, het begint wat aan de late kant, maar eens je begint te dansen op de balkandeuntjes van Radio Barba feest je tot het ochtendgloren. Een turbulente mix van Oost-Europese zigeunerklanken, Balkangrooves en transcontinentale Gipsypunk nemen je mee in een extatisch volksfeest. Ook op de tandem is de Nederlandse partyfolkpopband Scotch. 

Meer info

Craig Taborn solo / Le Ravage d’Ali Baba
Vrijdag 13 december, 20.15 u., Handelsbeurs

Jazzpianist Taborn verwondert met de toetsen. Of hij het nu in trio doet (zoals met saxofonist Chris Potter), in zijn eigen Craig Taborn Quartet, maar net zo goed solo zoals deze week in de Handelsbeurs. Tijdens deze double bill avond ontdekt het publiek ook het project Le Ravage d’Ali Baba, van onder meer de Brusselse drummer Simon Plancke. Het verhaal van vluchtelingen uit kampen in Noord-Frankrijk raakt via samples tot bij Le Ravage d’Ali Baba. Onlangs verscheen via WERF Records een boek en cd rond deze voorstelling. Negen auteurs (waaronder Anne Provoost, Dalilla Hermans en Birsen Taspinar) trokken mee naar de kampen en schreven hun indrukken neer. Vzw Humain koppelt aan de avond een inzamelactie. Tenten, slaapzakken of dekens kunnen in de Handelsbeurs gedoneerd worden voor de vluchtelingen in Duinkerke en Brussel. En natuurlijk is ook een storting meer dan welkom.

Meer info

Winterwonderkasteel
Vrijdagavond 13 december tot en met 5 januari 2020, Gravensteen

In december hult het Gravensteen zich al enkele jaren in een feestelijk jasje. Vrijdagavond is het terug van dat. Onze Gentse burcht verandert dan enkele weken in een “Winterwonderkasteel”. Bourgondische versieringen op genereuze feesttafels zorgen ervoor dat bezoekers niet goed weten waar eerst te kijken. Een extra voordeel van deze transformatie is ook opnieuw de pop-up winterbar in de middeleeuwse stallingen. Een warme chocomelk in dit decor overtreft alle andere kerstplekjes in de stad.
Meer info

Soirée Harira
Zaterdag 14 december, 20.00 u., Handelsbeurs 

Soirée Harira presenteert net als in de gelijknamige Marokkaanse soep een rijke mix aan muzikale smaken en kleuren. Op podium dansen en spelen artiesten die in Gent leven en werken, met elk een andere stijl en culturele achtergrond. Voor iedereen de concertzaal intrek kan wie dat wil ook deelnemen aan een maaltijd in de foyer. Deze vierde editie presenteert een arsenaal aan dansers en concerten van Ginger and Lime, de Ledebirds en de Belgisch-Marokkaanse hitmachine Rachid Kasmi.

Meer info

Nieuwe dichtbundel Peter Verhelst
Zaterdag 14 december, 14.30 u, gratis, boekhandel Limerick, Kon. Elisabethlaan

De Gentse dichter, romanschrijver en theaterregissur Peter Verhelst heeft een nieuwe dichtbundel uit. In ZON, stelt Verhelst zich voor het eerst duideijk politiek op. "Omdat onze tijden daarom vragen", zo klinkt het. Verhelst kreeg voor zijn eerder poëtisch werk al tal van prijzen waaronder de Jan Campertprijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en driemaal de Herman de Coninckprijs. Voor zijn gehele oeuvre kreeg hij de eerste Sybren Poletprijs. De boekvoorstelling is de eerste activiteit van de nieuwe uitbaters van boekhandel Limerick en is publiek toegankelijk.

 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
AANGERADEN