Evy’s dagboek vanop de Olympische Winterspelen in Lausanne

Evy Poppe en trainer Maarten Avonds zijn klaar voor de Youth Olympic Games Foto: RR

Zelzate - Donderdag beginnen de Olympische Winterspelen voor de jeugd. 1.880 atleten uit zeventig landen zullen topsport, cultuur en educatie mixen. Eén onder hen is Evy Poppe. Zij is de enige Oost-Vlaamse deelneemster en de enige Belgische die deelneemt aan het snowboarden. Samen met haar coach zal ze haar dagboek hier brengen. Zelzate zal vanaf volgende week een beetje geweldiger zijn.

De derde editie van de jeugd Olympische Winterspelen gaan door in het Zwitserse Lausanne, de thuisstad van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité. De OYG starten morgen en duren veertien dagen, ze staan open voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Eén onder hen is Evy Poppe (15) in het snowboarden. Het aankomend talent uit de Leegstraat geldt als één van de medaillekandidaten. Voor haar beginnen de spelen op 18 januari, ze blijft actief tot de laatste dag. Ze zal er zowel deelnemen aan de Slopestyle als aan de Big Air competitie.

“Evy is fysiek en mentaal klaar voor de Olympische Spelen en ze heeft er vooral veel zin in”, zegt coach Maarten Avonds. Ze is super benieuwd naar de ervaringen die ze zal opdoen en is enorm gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven. De komende week heeft ze nog een jeugdwedstrijd in Italië en staan er nog enkele trainingen op het programma. Daarmee zit ze in de rechte lijn voor de Youth Olympic Games”.

"Zoon Kenneth via de telefoon en buurvrouw Carine via Facebook houden ons op de hoogte"

Zelf is Evy enorm gebrand op een goede prestatie: “Ik ben heel beniwud hoe alles zal zijn. Ik heb er super veel zin in en hoop dat alles goed zal gaan, het zal natuurlijk een grote wedstrijd zijn. Ik ga echter heel hard mijn best doen om mijn land te vertegenwoordigen”.

Volgende woensdag, 15 januari, komt Evy aan in het atletendorp, op zaterdag zijn er de kwalificaties in de Slopestyle en op zondag de finales. Op maandag zijn er de kwalificatie in de Big Air discipline, na de rustdag van dinsdag zijn is er op woensdag de finale. Het verschil tussen Slopestyle en Big Air is uiteraard de uitvoering: “Big Air is één sprong, bij Slopestyle telt de combinatie van verschillende modules zoals jumps en rails/boxen”, legt Avonds uit. “De runs of afdalingen worden gequoteerd door een jury op vlak van amplitude, moeilijkheidsgraad tricks, uitvoering en landing.

Opa Roger en oma Georgette zijn uiteraard fier op hun enige kleindochter: “In het begin dat ze aan snowboarden deed waren we enorm ongerust. Zou Evy geen ongeval hebben bij al die sprongen? Maar gaandeweg konden we de knop omdraaien. Toch hopen we altijd steeds op de goede afloop, in ons achterhoofd blijven we ermee bezig”, zegt Georgette. “Uiteraard leven we enorm mee met Evy, zelf afreizen naar Zwitserland is wegens onze leeftijd te moeilijk maar we blijven via onze zoon Kenneth uiteraard op de hoogte. En lukt dit niet dan gaan we bij buurvrouw Carine eens kijken op Facebook. We zijn enorm fier op haar, een medaille zou schitterend zijn maar eerlijk, veilig en gezond terugkeren lijkt onze toch nog belangrijker.

Tijdens haar verblijf kan je Evy hier volgen, samen met haar trainer Maarten zal ze een dagboek voor u bijhouden.

Door Koen Van Waesberghe