Deze cultuuragenda kleurt de week van "Blauwe Maandag"

Foto: kvd

Gent - Zou het toeval zijn? Blues- en jazzmuzikant Steven De bruyn stelt zijn nieuwe plaat voor op "Blue Monday"'. Zeker dat hij deprimaandag wat zuurstof en leven inblaast. Ook de rest van de week geen kans voor depressiviteit met nog meer lokaal talent en nieuwe releases. Er valt zelfs iets te winnen!

Steven De Bruyn, cd-release The Eternal Perhaps
Maandag 20 januari, Handelsbeurs, 20.15 u

De Gentse muzikant Steven De bruyn leverde recent met The Eternal Perhaps en al een kwarteeuw dienst in het muzikantenvak, zijn eerste (bijna) soloplaat af. De bruyn, vooral bekend van El Fish en The Rhythm Junks, kreeg voor The Eternal Perhaps lovende kritieken van vijf, vier en drie sterren over zijn hoofd. De afgelopen weken speelde hij al try-outs en stond hij in de AB Club in Brussel, maar nu speelt hij zijn grote thuismatch. Steven De bruyn, wordt geflankeerd door bassist Jasper Hautekiet en zangeres Annelies Van Dinter. De Gentenaar vroeg hem alles wat hij over zijn mondharmonica’s kwijt wilde.

Meer info

BRENDA CORIJN & SIEBE CHAU
Maandag 20 januari, 20.30 u, Trefpunt, Walter De Buckplein, gratis

Op maandag serveert muziekcafé Trefpunt traditiegetrouw een portie gratis muziek. Deze week is dat Brenda Corijn & Siebe Chau. Trefpunt belooft dat het duo de avond zal verwarmen met intieme liederen met gitaar, zang, charango, pedalen en percussie. Braziliaanse samba’s en bossa nova, Afro-Portugese muziek en Argentijnse folklore. Verwacht je aan verrassende arrangementen en eigen nummers met de rijke, unieke stem van de Belgisch-Mozambikaanse Brenda, en het gitaarspel van Siebe.

Uitgelezen
Dinsdag 21 januari, 20.00 u., theaterzaal Vooruit

Er zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar voor de eerste editie van 2020 van Uitgelezen. Uitgelezen is een onverwoestbaar format waarin een panel de opdracht kreeg drie boeken te lezen en daarover in een sofa met elkaar over te praten. In bijzijn van een meestal uitverkochte zaal. Zitten deze keer in de sofa: Hand Eljadid, Wouter Deprez, Joris Hessels, Jos Geysels, Anna Luyten en Fien Sabbe. Ze hebben het over ‘Op aarde schitteren we even’ de veelbesproken debuutroman van Ocean Vuong, over Waagstukken van Charlotte Van den Broeck en Pastorale van Stephan Enter. Mira zorgt voor muzikale intermezzo’s. Hopen dat u niet te laat bent.
Meer info

Ictus, Nieuwjaarsconcert van KASK & Conservatorium
Dinsdag 21 januari, 20.00 u., Miry Concertzaal

Wie ondertussen de limiet inzake nieuwjaarsrecepties bereikte, kan waarschijnlijk wel nog genieten van … nieuwjaarsconcerten. Ze zijn er in veel maten en soorten en af toe zelfs bijzonder interessant. Zoals dit exemplaar van KASK en Conservatorium die Ictus uitnodigden. Shinny happy people mag u niet verwachten op dit trioconcert “Darker Than Black”, maar intense en melancholische muziek tussen renaissance en moderne tijd des te meer.
Meer info

Robotorkest, nieuwjaarsconcert bij Logos
Woensdag 22 januari, 20.00 u., Logos Foundation

En voor je het weet zie je overal nieuwjaarsconcerten. Nog eentje kunnen we niet laten passeren. De muziekautomaten van het Logos robotorkest warmden zich namelijk op voor een vrolijk en optimistisch optreden. Muziek van onder andere Raymond Scott (in een nieuw jasje door Xavier Verhelst) zal daarvoor zorgen. Een avondje Logos is verdwijnen in een andere wereld om nadien terug opgeladen de Gentse straten in te lopen.
Meer info

Onuitgesproken, expo
nog tot zondag 1 maart, Museum Dr. Guislain

Acteur en regisseur Michel Van Dousselaere kreeg enkele jaren geleden zwaar nieuws te horen. Door een hersenaandoening laat zijn spraakvermogen het langzaam afweten en brokkelt zijn fysiek af. De indrukwekkende manier waarop hij en zijn vrouw Irma Wijsman verder maar anders leven, werd vastgelegd door fotograaf Stephan Vanfleteren. Elvis Peeters zorgde voor tekstmateriaal bij de foto’s. Een ontroerende expo over verdampende woorden en liefde die blijft.
Meer info

Silence Please! zoekt de stilte op
Donderdag 23 januari, 19 u, Vooruit. Volzet, maar hier 5 duotickets te winnen

‘Silence, please!’ is een filosofische en artistieke zoektocht naar stilteplekken. Zowel naar de innerlijke als de fysieke plek. Silence Please  is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en is gebaseerd op het allereerste grootschalig onderzoek bij 1.000 Vlamingen over stilte.  Toerisme Vlaanderen trok met de resultaten van dat onderzoek naar schrijvers, muzikanten, psychologen en filosofen en liet op basis daarvan een voorstelling maken. Een fotograaf ging luwteplekken opzoeken en verwerkte die in het decor. De voorstelling toert door Vlaanderen met een aantal bekende Vlamingen die elk op hun manier reflecteren over stilte in de stad en hoe bewoners en toeristen daar mee omgaan. In Gent zijn dat televisiepresentatrice- en reporter Cath Luyten, filosoof Jean Paul van Bendegem en pianist Jan Swerts. In Gent is de voorstelling zo goed als volzet. gentenaar.be mag van Toerisme Vlaanderen wel nog 5 duotickets weggeven. Mailen naar flora.joossens@iedereenverdientvakantie.be volstaat en dan wachten op een mailtje met bevestiging en praktische details.

TK Russel
Vrijdag 24 januari, 21.00 u., zaal Trefpunt

Trefpunt omschrijft TK Russel als een Congolese wonderboy, en wonderboy is natuurlijk een nogal beladen woord. Maar wie TK Russel al aan het werk zag, zal ongetwijfeld een eind meegaan in de bewerking van Trefpunt. De man valt niet enkel op door wat hij doet: zingen en performen als de beste, maar ook door zijn kledij. TK Russell is gespecialiseerd in funk, groove, soul, en vindt zijn inspiratie bij de grote performers van weleer. Wie hem Purple Rain zag vertolken weet wat bedoeld wordt. Hij wil zijn stempel drukken op de muziek van nu en mixt soukous, funk, techno en dancehall met zijn unieke sound. Weergaloos, onweerstaanbaar dansbaar en virtuoos. Een ras-performer. En nu het woord dansbaar gevallen is: TK Russel maakt ook deel uit van het dansgezelschap Les Ballets C de la B van Alain Platel, die alleen maar lovende woorden over de man over heeft.

Meer info

Zonen met Vaders stellen debuutplaat voor
Zaterdag 25 januari, 20.00 u., Minardschouwburg

Zonen met vaders, kortweg ZMV,  is een nieuwe groep met Gent als thuisbasis, bracht op 10 januari hun debuutplaat releast Ogen voor een andere blik uit. Volgens Peter De Rop van Het Nieuwsblad ben  je met Zonen met vaders niet klaar na een eerste luisterbeurt. Peter De Rop is van oordeel dat Zonen met vaders een beetje doet denken aan Spinvis, maar dan melodieuzer. Nederlandstalig, met straffe teksten, waar je dus paar keer moet nar luisteren eer ze hun geheimen prijs geven. Donkere en lichte synths, etherische en aardse gitaren, stomende en subtiele blazers, wilde en kabbelende ritmesecties, mannelijke en vrouwelijke stemmen buitelen over elkaar heen, maar lijken één ding gemeenschappelijk te hebben: ‘een stem geven aan de dagdagelijkse poëzie van de underdog’. Aan de plaat werd in verschillende sessies over bijna twee jaar gewerkt in de Boma Studio onder het zachte meesterschap van producer Frederik Segers (FULCO, Roland, STADT, PJDS…). Het jaar is nog jong, maar voor Peter De Rop al één van de ontdekkingen van het jaar. Nu u nog.
Meer info

Studio Gaga Ongehoord
Zaterdag 25 januari, 20.00 u., Capitole

Guga Baul is ondertussen een redelijk gevestigde waarde als het gaat over stemimitaties en coverartiesten. Maar met Ongehoord gaan Guga en zijn begeleidingsband een stapje verder. Hij blijft imitator, maar hij maakt zelf eigen nieuwe nummers, maar dan in de stijl van de artiest die hij imiteert. Hij maakt dus een nummer in de stijl van Clouseau, alsof het door Clouseau zelf gemaakt is. En zo passeren er een heleboel artiesten de revue. Jean Blaute, die al zoveel jaren op de muziekteller heeft dat hij alles wat naam heeft in de Vlaamse muziekwereld door en door kent, was zo onder de indruk dat hij de productie van Ongehoord onder handen nam.

Meer info

 

 

 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
AANGERADEN