Eerst zonnebril nemen, dan de oogverblindende cultuuragenda bekijken

Foto: kvd

Gent - Zelfs in de week waar Van Eyck alomtegenwoordig is, floreren ook de andere cultuuruitspattingen in Gent. Het is opnieuw drummen om in deze cultuuragenda te raken. Voor het uitverkochte Tindersticks (woensdag en donderdag in NTGent), de avond met radiomaker Stijn Van de Voorde (donderdag in Vooruit) en het intieme concert van Kenji Minogue (zondag in Hall 13) zijn we met zijn allen te laat. Maar wat staat er al veel ander moois te blinken op kleine en grotere podia. En dan is de glans van Eefje De Visser (woensdag in Charlatan) momenteel oogverblindend.

6 singer-songwriters op één avond in Tuesday Circle
Dinsdag 28 januari, 20.30 u., Café De Loge, gratis

Elke vierde dinsdag van de maand maakt café De Loge, waar ze al jaren bewijzen dat ze heel veel van muziek houden, het podium vrij voor niet minder dan 6 singer-songwriters. Die mogen elk drie nummers spelen. De namen klinken niet als klokken, daarvoor zijn ze vaak niet bekend genoeg, maar op ontdekking gaan levert wel eens mooie verrassingen op.
Meer info

Showcase Eefje De Visser
Woensdag 29 januari, Charlatan, 19.30 u. geen losse tickets, enkel via bestelling CD/plaat via MusicMania

Eefje De Visser, ja, een Nederlandse maar ook een Gentse, heeft een nieuwe plaat die ze de titel Bitterzoet meegaf. Democrazy boekte haar voor een concert in de concertzaal van Vooruit, maar dat is pas op 1 oktober. Maar niet getreurd: voor de echte fans organiseren muziekcafé Charlatan en platenzaak MusicMania nu al; een showcase in de zaal van de Charlatan. Daar kan je alleen naar toe als je via de webshop van Music Mania een plaat koopt.

Meer info

Ivy Falls stelt tweede EP voor
Woensdag 29 januari, 20.15 u., Handelsbeurs

Ivy Falls is het soloproject van Fien Deman, gezicht en stem van I will, I swear. Ze werkte ook nog samen met Illuminine en Satin Jackets. In haar universum gaan pastelroze pop en subtiele elektronica vredig hand in hand. Maar Fien heeft ook een soloproject. Eind 2016 bracht ze debuut EP Mean Girls uit en nu is er ook een tweede ep.  De pastelroze sfeer kreeg een laagje gebroken wit, om zo het minimalistische karakter van de sound, look en feel van Ivy Falls te accentueren.

Meer info

Max Temmerman in de Paarse Zetel op Gedichtendag
donderdag 30 januari, 12.30 u., De Krook

Dichters doen het niet allemaal voor uw mooie ogen. Max Temmerman ook niet. Hij schrijft onder meer gedichten voor de begrafenissen van eenzame, gestorven zielen. Zij laatste dichtbundel ‘Huishoudkunde’ uit 2018 bevat ‘troostrijke en hoopvolle gedichten over schuilplekken tegen regen, wilde beesten en het kleine leven.’ Dat alleen al is een reden om de man en zijn werk te ontdekken. Dat kan in de eerstvolgende Paarse Zetel sessie waarbij Griet Pauwels dichter Max Temmerman interviewt.
meer info

Johnny Cash, maar niet echt
Vrijdag 31 januari, 20.00 u., Capitole Gent

Onnodig Johnny Cash voor te stellen. Behalve zijn muziek kent zowat iedereen hem ook als The Man in Black. Beroemde artiesten krijgen, zeker na hun dood, vandaag de dag vaak opvolging door zogenaamde tribute-bands die enkel muziek van die artiest brengen. In het Gentse kunnen we daarvoor rekenen op de groep The Man in Black met zanger Geert Bouckaert, die tijdens de vorige Gentse Feesten op het podium van het Sint-Baafsplein stond. In de Capitole is het een internationale productie die op het podium staat: zanger Clive John kruipt in de huid van Johnny Cash en doet dat op een manier waarvan die Rosanne Cash, de dochter van Johnny Cash, hetvolgende deed zeggen: “Clive’s gelijkenis met mijn vader isakelig echt!”

Lezing ‘Ethische keuzes voor de toekomst’
vrijdag 31 januari, 20.00 u., Geuzenhuis, gratis

Even de krant lezen of 5 minuutjes ‘De zevende dag’ kijken en daar is het weer. De morele onzekerheid van onze tijd. Meningen over hoe we de toekomst en ons voortbestaan op aarde moeten aanpakken, kletteren en botsen. Robert Cliquet en Dragana Avramov schreven er het boek ‘Ethische keuzes voor de toekomst’ over. Eén ding staat nu al vast. De receptie achteraf zal geanimeerd zijn. Aan gespreksstof geen gebrek.
meer info

Thelonious (Zonzo Compagnie)
zaterdag 1 februari, 15.00 u., Handelsbeurs

Sommige jazzlegendes lijken zo onaantastbaar dat het bijna eng wordt met hun materiaal aan de slag te gaan. Laat staan de songs te vertimmeren tot een kindervoorstelling. Fulco Ottervanger, Lieven Van Pée en Simon Segers vonden die heilige muzikale kindergraal. Wie ‘Mile(s)tones’ zag herinnert zich vast hoe poëtisch en meeslepend deze muzikanten het werk van Miles Davis tot leven brachten. En vooral, hoe de kinderen aan hun lippen hingen. Pianist Thelonious Monk is al een paar decennia niet meer onder ons. Maar zaterdag belandt hij terug in een pak kinderhoofdjes dankzij de voorstelling Thelonious.

Meer info

Vitrines d’Amour
Zaterdag 1 februari tot en met zondag 16 februari, Linkeroever, gratis

Het wordt een blijver, die Vitrines d’Amour. Voor de derde keer al start deze originele kunstwandelroute langs 69 vitrines op de Gentse Linkeroever. De liefde in de spotlights, zonder plat of commercieel te zijn. Pak uw lief vast en kuier eens langs Gentse vitrines.
Meer info

Ivo Papasov & his wedding band (support La Panika)
zondag 2 februari, 19.00 u., De Centrale

Wanneer het Bulgaarse fenomeen Ivo Papasov zijn klarinet vastneemt, gaan er heel wat harten sneller kloppen. Al sinds de jaren ’70 drukte hij zijn stempel op de Bulgaarse muziek. Virtuoos, vernieuwend, en razend snel. Maar vooral: feest! En dan is het niet verwonderlijk dat Benito Blancquaert en zijn zot, Gents balkanorkest opduikt voor de opwarming.
Meer info

Speakers Corner over cultuursubsidies
Zondag 2 februari, van 11.00 u. tot 12.30 u., Stadscafé Belfort, Emile Braunplein, gratis

De beleidsnota Cultuur 2019-2024 van Minister-President & Cultuurminister Jan Jambon zorgde eind vorig jaar voor een golf van paniek en verontwaardiging in de culturele sector en ver daarbuiten. Door de aangekondigde besparingen in de sector, die variëren van 3 tot 60 procent, kwamen acteurs, schrijvers, muzikanten en theatermakers boos op straat.

“Gent verviervoudigt budget voor cultuur” werd door het stadsbestuur aangekondigd. Maar klopt dit wel? De provincie Oost-Vlaanderen gaf vroeger aan tal van cultuurprojecten stevige subsidies. Maar die bevoegdheid is weggehaald bij de provincie. Zal de Stad dit allemaal overnemen? En ook nog de besparingen op Vlaams niveau opvangen?
Speakers Corner brengt een aantal betrokkenen bijeen:Marius Meremans, Vlaams parlementslid N-VA, Sami Souguir, schepen van Cultuur, Franky Devos, algemeen coördinator Kunstencentrum Vooruit, Lise Thomas, coördinator talentontwikkeling, inclusie en experiment voor Opera Ballet Vlaanderen, Arne Sierens, schrijver, regisseur & theatermaker en gewezen gouverneur Jan Briers, voorzitter Festival van Vlaanderen.

Het Lam Gods
Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein

(Is me niet duidelijk of gratis is, dus maar beter gewoon zwijgen)
Men moet al van een planeet komen die heel ver van Moeder Aarde verwijderd is om niet te weten dat 2020 voor Gent het Van Eyckjaar wordt. Er komt een bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal, er is de grote tentoonstelling met tal van Van Eyckwerken in het MSK, vanaf 1 februari, en er zijn tal van activiteiten.
In de Sint-Baafskathedraal kan men sinds 24 januari terecht om het gerestaureerde centrale paneel van het Lam Gods te bekijken. Die terugkeer van het Lam wordt gekoppeld aan een tentoonstelling met werken van kunstenaars Kris Martin, Lies Caeyers en Sophie Kuijken. De tentoonstelling bevindt zich zowel binnen als buiten de muren van de kathedraal.
Meer info
 

 

 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme