Het Lam ziet u én alle tips in deze cultuuragenda

Foto: kvd

Gent - In de nieuwe ogen van het Lam Gods kijken, kan stevig binnenkomen. Wie sprakeloze, ietwat verwarde, maar gelukkige Gentenaars en toeristen spot op de route tussen de Sint-Baafskathedraal en het MSK, weet hoe laat het is. Neem hen vast en loods hen zachtjes terug deze wereld binnen. Daarbij kan het hen steeds helpen een tussenlanding te maken bij een concert of voorstelling van deze cultuurkalender.

De aanbidding van het Lam Gods
Elke dag, Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein, 4 euro, 10.30 u. tot 16.00 u., zondag van 13.00 u.  tot 16.00 u.

Mocht u nog twijfelen of u wel binnen geraakt op de tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten, weet dat het gerestaureerde paneel van De aanbidding van het Lam Gods ondertussen opnieuw in de kathedraal te bezichtigen is. En dat op zich is ook al meer dan de moeite.
Meer info

People in Houses
Maandag 3 februari, café Trefpunt, Walter De Buckplein, gratis

Eén Simon en twee Garfunkels brengen songs die van Crosby, Stills and Nash konden zijn (hadden die in Gent gewoond en had één van hen trompet gespeeld). Een valies vol bewogen vertelsels, gebracht op gitaar, resonator, mandoline, chromaharp, trompet, euphonium, mondharmonica, suitcase drum en Indisch harmonium. En vooral 3 purperen stemmen die geruststellend over je bol aaien: we zijn allemaal maar mensen, toch? Dat is de manier van Trefpunt om het publiek naar het eerste gratis maandagavondconcert van februari te lokken. De groep waarover ze het hebben is People in Houses en bestaat uit HouseMan, W. Jones en Dr. K.
Klinkt verleidelijk.
Meer info

Naima, Lara en Yassin
Maandag 3 februari, 20.30 u, Café De Loge, Annonciadenstraat, gratis

Lara Rosseel is een bassiste die volgende maand met haar eigen band haar plaat voorstelt in de Handelsbeurs. Ze vertrekt vanuit een klassieke opleiding maar staat open voor jazz, wereldmuziek en improvisatie. Rosseel werkte samen met ondermeer Zap Mama en baste bij Chris Joris, Pierre Vaiana en Pierre Van Dormael. In café De Loge speelt ze samen met Naima en Yassin.
Meer info

Her(e)
Vanaf dinsdag 4 februari, NTGent

Dalilla Hermans, schrijfster van Brief aan Cooper en de wereld, Zwart, Brown Girl Magic, Black-Out en columniste bij De Standaard, onderzocht haar eigen ervaring de afgelopen jaren in boeken en columns. Voor haar eerste theaterstuk wou ze, voorbij de eigen blik, de bijzondere ‘sisterhood’ die er tussen zwarte vrouwen leeft, capteren.
Samen met actrice Abigail Abraham stelde ze een gastenlijst op van inspirerende zwarte vrouwen in Vlaanderen en Brussel en nodigde hen uit voor een verblijf van 24u in Villa Hellebosch. Maar liefst 31 vrouwen (actrices, zangeressen, tekenaars, schrijvers, sociaal werkers, dichters, danseressen) gingen daar op in. En toen kon Dalilla aan de slag. Het resultaat is Her(e). Over leven als zwarte vrouw in een witte wereld: dat is altijd hyperzichtbaar zijn en tegelijkertijd haast onzichtbaar.
Meer info

Move on
Vanaf woensdag 5 tot en met zaterdag 8 februari, Vooruit

Het is in Gent wel de week van de theaterpremières waarin de gekleurde mens en culturele diversiteit centraal staan. Dat is niet enkel het geval in het NTGent waar Dalila Hermans met Her(e) in première gaat. Ook Tg Stan en ’t Kloppend Hert bekennen in Move On kleur: negen acteurs en dansers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly. Ze verweven zijn 'Orphans' (2009) op subtiele manier met gedichten en literatuur uit het Midden-Oosten, maar ook met dans. Ze zoeken naar een gemeenschappelijke taal in een afbrokkelende, koude wereld. En misschien vinden ze hoop, weerbaarheid en solidariteit in het samen zijn, samen bewegen, samen ageren. 
Als gevolg van de hybride wereld waarin we leven, zeggen ze ondanks alles: tussen ons werkt het alvast, let's move (on).
Meer info

Sylvie Kreush
Woensdag 5 februari, 20.30 u., Balzaal Vooruit

Sylvie Kreusch was de frontvrouw van Soldier's Heart en die groep won één van de vorige edities van De Nieuwe Lichting. Ze zong bij Warhaus en deed  onderweg gastvocalen voor MDCIII en VRWRK. ‘Haar verhitte stem - van mierzoet naar venijnig - en haar originele stijlgevoel in uitstraling en videoclips trokken de aandacht van onder meer American Vogue, The New York Times, Dazed en Prada’ aldus concertorganisator Democrazy.
In mei 2018 vulde ze al eens de Minardschouwburg nadat ze single 'Seedy Tricks' lanceerde. Nu stelt Kreusch haar eerste solo-EP voor: Bada Bing Bada Boom. Singles 'Seedy Tricks' en 'Please To Devon' gingen de EP vooraf. Dat laatste nummer kreeg een clip van de hand van filmmaker Lukas Dhont die met Girl tal van prijzen won. Democrazy geeft nog een aantal kernwoorden mee: rauw, eerlijk, origineel, onvoorspelbaar en intiem! Er zijn nog een beperkt aantal tickets. Treuzelen is verliezen.

Meer info

Boven Gent Rijst
Woensdag 5 februari, 20.00 u.,  Minardschouwburg

Dekenij Korenmarkt en Aanpalende Straten organiseert ten voordele van Levensloop het theaterstuk Boven Gent Rijst. In een regie van Noël Callebaut spelen Lissa de Groote, Gino Eelbode en Herve Boelens van het gezelschap Narrare een komedie vol ‘plezier, verdriet, spanning en onbegrip’. Het absurde leven van mensen die aan de rand van de maatschappij staan.
Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.
Meer info

Harrie let op de kleintjes
Donderdag 6 februari, 20.15 u, Scala, Dendermondsesteenweg

Harrie Vermeulen (gespeeld door Peter Van Asbroeck), bekend uit Thuis en het Swingpaleis)  moet tegen wil en dank babysitten op de baby’s van vrienden. Zijn vrouw Inez (Christel Domen) moet daarenboven dringend weg naar een feest. Gevangen tussen beertjes en kleertjes, broekjes en doekjes, papjes en lapjes maakt hij er een enorme puinhoop van.
Harrie, let op de kleintjes is geschreven door de Nederlandse auteur on Van Eerd en het stuk trok in Nederland al volle zalen. Het Farcetheater brengt er een Vlaamse versie van en begint nu aan een voorstellingenreeks.
Meer info 

Kamermuziekfestival Big Little Music
vrijdag 7 februari t.e.m. zondag 9 februari, Muziekcentrum De Bijloke

Ofwel hou je er echt van. Ofwel doet het je niets. Zo is het vaak met kamermuziek. Maar ook harp heeft soms hetzelfde effect. Wie Anneleen Lenaerts al in actie zag moest zijn mening of de harp al eens bijschroeven. Dit muzikaal fenomeen werd enkele jaren geleden de vaste harpiste van de Wiener Philharmoniker en mag nu opnieuw het Gentse kamermuziekfestival Big Little Music cureren. Geen festivaltoiletten, geen programmastress, wel festivalopwinding. Voor het slotconcert op zondag haalt Anneleen Lenaerts 5 strijkers uit ‘haar’ Wiener Philharmoniker naar Gent.
Meer info

Radio Modern Birthday Party, met Zoe Bizoe
Zaterdag 8 februari, 21.00 u, Vooruit

Vijftien jaar is Ben Mouling al bezig met zijn Radio Modern. Wat begon met één fuif, groeide uit tot een nationaal retro-fuifconcept: dansfeesten waar men eerst nog wat basispasjes kon aanleren, waar men zich in een beauty boudoir door de Modernettes kan laten kappen en bijschminken in de gepaste stijl. Om er daarna volop tegenaan te gaan: swingen en dansen maar. Op muziek van dj’s welke platen ze moeten draaien, met af en toe een surprise-act van schaars en pittig geklede Retronettes, met live muziek van Black Elvis, en met, speciaal voor Gent, een optreden van de Gentse burlesque-artieste Zoe Bizoe. Die begon overigens ooit als Retronette bij Radio Modern. Zoe Bizoe zal er haar act brengen waarmee ze het afgelopen jaar al tal van internationale burlesquefestivals won. Allen daarheen!
Meer info

Bai Kamara JR & The Voodoo Sniffers
Zaterdag 8 februari, 20.30 u., Bij' De Vieze Gasten

De Viezen Gasten kennen al decennia hun plaatsje in de Brugse Poort, een meltkroes van kleuren, klanken en geuren. Zaterdag nodigen ze Bai Kamara JR & The Voodo Sniffers uit. Op zijn nieuwste plaat gaat Kamara JR op zoek naar zijn roots uit Sierra-Leone. Ook hier een meltkroes: Blues en roots van uit het hart van in het hart van de Brugse Poort.
 
Meer info

Meester Breughel, kom maar binnen
Zondag 9 februari, 15.00 u.  Zaal Trefpunt

Het moet niet alleen maar over Van Eyck gaan in Gent, zo zou theatermaker Herwig Deweerdt kunnen gedacht hebben toen hij de voorstelling “Meester Brueghel, kom maar binnen” bracht. Deweerdt staat niet alleen op het podium: hij brengt de virtuoze Hans Mortelmans op gitaar, ukelele en accordeon mee. Zingend en vertellend kruipen ze in het werk van Brueghel en plukken ze uit de liederpracht van Wannes van de Velde. Uitvergrote geschilderde details uit Brueghel ’s werken maken van de voorstelling ook visueel een feest. Reservatie via info@trefpunt.be, ticket te betalen aan de deur (10 euro)

Dubbelconcert Jurgen Augusteyns / Pieter Baert - Mattias Laga (org. Opatuur)
zondag 9 februari, 20.00 u., ENTR

Wie houdt van uitgepuurde en eerlijke concerten, komt niet bedrogen uit bij de concerten van de mobiele jazzclub Opatuur. Bovendien staan steevast 2 verschillende concerten op de agenda. Zondagavond kan u meereizen op het pad dat degelijke improvisatoren zoals Jurgen Augusteyns (gitaar), Pieter Baert (piano) en Mattias Laga (klarinet) afleggen. Wanneer u terug thuis zal zijn? Onmogelijk te voorspellen. Maar de jazzclub denkt ook aan alles en zorgt ervoor dat u een tapas schotel kan bestellen. Aandoenlijke afsluitende boodschap op de website van Opatuur: “Eten is niet verplicht – concert alleen kan ook nog altijd.”
Meer info
 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme