De cultuuragenda tipt vakmanschap, met of zonder Lam

Foto: kvd

Gent - We beginnen ze te herkennen. De gelukzalige dagtrippers die de Van Eyck expo net achter de kiezen hebben. Soms met een MSK zakje in de hand op weg naar de andere panelen van het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. De gulle en enthousiaste nationale en internationale recensies doen de bezoekersstroom aanzwengelen. Zorgt dat voor een kleffe en eentonige cultuuragenda? Helemaal niet. Dit wekelijks plekje op de website van De Gentenaar is een plek waar 1000 bloemen kunnen bloeien.

Vitrines d’Amour
Nog tot en met 16 februari, in 69 etalages aan Gent Linkeroever, gratis

Voor de derde keer al organiseren de handelaars van de Gentse Linkeroever Vitrines d’Amour. Geen pluche en plastiek, geen kitch en romantiek. Althans, dat is het streven. Wat dan wel: elk van de 69 zaken koos een kunstenaar die zijn ding mag doen in de etalage van de zaak. Je kan gewoon dwalen en hopen op wat je tegenkomt, maar in Hostel De Draecke kan je ook een boekje met een route afhalen. Zondag 16 februari is er in Het Objectief om 17 uur een slotevenement. Er is ook een fotowedstrijd aan verbonden. Niet voor de artiesten, maar voor de bezoekers.
Meer info

Juno, Destination Unknown
Maandag 10 februari, 20.30 u., café Trefpunt, gratis

Met haar project wil de zangeres Ingrid Weetjens akoestische geluiden versmelten met elektronische klanken. Ze zocht zowel inspiratie in jazz als indiepop en gaf haar muziek de naam “eclectic indie pop”. Juno is klaar met haar debuutalbum en stelt dat in Trefpunt voor.

Fernant Zeste & Bad Temper Joe
Dinsdag 11 februari, 20.00 u., ENTR, gratis

ENTR is het restocafé van de Centrale. Iedere week worden muzikanten van slag en soort geprogrammeerd met een multiculti rode draad doorheen de affiche. Dinsdag nemen Bad Temper Joe en Fernant Zeste de boel even over. Blues is hun geloof en terwijl de ene zweert bij een vette elektrische gitaar neemt zijn partner in crime de snaren liever op de schoot. 
Samen brengen ze  “Haunt”. Twaalf nummers die mekaar op het kruispunt van balades en ruwe blues ontmoetten, net zoals de twee muzikanten vier jaar geleden elkaars pad kruisten.

Meer info

Mary Halvorson en Bill Frisell
Donderdag 13 februari, 20.15 u, Handelsbeurs

Er zit wat verschil in leeftijd tussen de legendarische Amerikaanse gitarist Bill Frisell (68) en de New Yorkse jonge muzikante Mary Halvorson. Ze hebben elk een verschillende manier van gitaar spelen, maar op een of andere manier passen ze dan weer samen.
Frisell kan prat gaan op een indrukwekkend repertoire en tal van samenwerkingsprojecten. Hij werd in 2002 door Gentenaar Gerard Mortier aangetrokken voor de Ruhr kunstentriënnale van 2003-2004 in Duitsland, als directeur van het project Century of Songs . Frisell werkte er projecten uit met Elvis Costello, Suzanne Vega, Loudon Wainwright III en vele anderen. Aan de zijde van onder meer Bono speelde Frisell ook mee op de soundtrack van Million Dollar Hotel van Wim Wenders. In Gent deelt hij het podium niet met Bono, maar met de jonge Mary Halvorson. Die haar palmares is wegens haar leeftijd nog niet zo indrukwekkend, maar haar gitaarspel blijkt dan wel zo goed dat ze met Frisell mag meespelen.

Meer info

Feestweekend De Centrale 25 jaar
donderdag 13 februari t.e.m. zondag 16 februari, De Centrale

Hoera! En proficiat! 25 jaar al zorgt De Centrale voor een verrijking van de Gentse podia. Muziek die het hier niet tot de hitlijsten schopt, maar in andere landen misschien wel. Concerten die ervoor zorgen dat we niet blijven navelstaren. En ook een huis dat veel talenten kansen gaf. Tijd om te vieren. En dat doet De Centrale niet met één feestje, wel met een feestweekend met 4 topavonden. Le Trio Joubran (donderdag) en Baloji en Altin Gün (zaterdag) zijn hopeloos uitverkocht, maar op de Hip Hop avond op vrijdag (met bijvoorbeeld de Gentse Fatih en Galis & Tabot) raakt u nog binnen. Deze avond is bovendien gratis. We tippen ook de imponerende Arzu op zondagavond. De beste gids voor een rondrit in de hedendaagse Turkse volksmuziek.
Meer info
 

Icarus Night met Mirek Coutignu en Jan Swerts
Donderdag 13 februari, 20 u, Club Telex

Pianist en producer Mirek Coutignu sleutelt al jaren aan een klankwereld met elektronische en akoestische instrumenten. Zijn eerste album Revisions #1 was bedachtzamer, zijn nieuwe plaat is intuïtiever en organischer. Vergelijkingen met Jóhann Jóhannsson of Ólafur Arnalds zijn nooit ver weg.
Jan Swerts maakt intieme, minimalistische muziek voor fans van Philip Glass en George Winston. Hij werkt genadeloos traag maar gestaag aan muziek die tijdloos is en hard binnenkom. Zijn derde album Schaduwland uit 2016 iwordt omschreven als een meesterwerk. daMusic noemt het een fictieve horrorsoundtrack, terwijl Humo het over  een Gesamtkunstwerk heeft. Live tekent Swerts voor een emotionele mokerslag van jewelste. 

Enter through the void, exit through the gift shop
Van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 februari in Campo, Victoria en Kunsthal Gent

Campo vult het Valentijnsweekend niet meteen met kaarsen en romantiek maar met een kunstenfestival dat qua omvang een beetje uit de hand liep. Met als gevolg dat er op drie locaties gewerkt wordt. De organisatoren keken in binnen- en buitenland uit naar opvallende afstudeerprojecten en selecteerden daar een aantal van. Zoals de Belgisch-Chileense kunstenares Isabel Burr Rory die vier jaar op Paaseiland vertoefde om er vast te stellen dat de vrouwen daar een heel andere visie op seksualiteit hebben. Resultaat: schoonheidsproducten die gemaakt zijn van lichaamsstappen. In Nederland stonden ze er voor in de rij. Het festival wil de uitstraling hebben van een all-in resort, en men ken er in een bubbelbad om een praatje te slaan met een kunstenaar.
Meer info

Nighthawks play Tom Waits
Donderdag 13 februari, 21.00 u, Missy Sippy, gratis

Nighthawks is een driekoppige coverband uit Tielt die enkel werk van Tom Waits speelt en dat dan ook goed onder de knie heeft. De zanger heeft door jaren verkeerd te zingen overigens ongeveer dezelfde hese grain in zijn stem. De bandnaam verwijst naar Nighthawks at the Diner, het eerste live-album dat Waits in 1975 uitbracht. Mogelijk een fijne warmloper voor Valentijn.
Meer info

Europees Filosofisch Songfestival
Donderdag 13 februari, 20.00 u., NTGent

De verrassingen zijn de wereld nog niet uit. Wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem schreef op vraag van regisseur Massimo Furlan en dramaturg Claire de Ribaupierre een filosofische tekst voor een songfestivallied. Dat duo neemt voor de voorstelling European Philosophical Songfestival  het Europese massaspektakel als vertrekpunt voor een humoristische performance. Het duo stelde de vraag niet enkel aan Van Bendegem, maar ook aan enkele andere belangrijke Europese denkers. De nummers worden live en in de originele taal opgevoerd. Een lokale jury van intellectuelen becommentarieert elke tekst en kiest samen met het publiek de winnaar, volledig volgens het Eurosong-format. Met dit filosofisch Eurovisiesongfestival reageren Furlan en de Ribaupierre op de groeiende minachting tegenover intellectuelen, een discours dat je almaar vaker hoort bij populisten.
Meer info

Najib Amhali, Waar was ik?
Vrijdag 14 en zaterdag 15 februari, 20.00 u., Capitole

In Waar was ik? geeft de Nederlandse cabaretier van Marokkaanse afkomst het antwoord op de vraag die hij in de titel van zijn show stelt. Vier-kijkers kunnen Najib Amhali kennen van het recente VIERprogramma The Battle waarin Gert Verhulst en James Cooke een aantal uitdagingen moesten aangaan met Katja Schuurman en Najib Amhali. Amhali zit al 25 jaar in het vak, als acteur, maar vooral als comedian. Privé ging hij door een hel: ondanks het feit dat hij een goede vrouw, twee kinderen en succes had, leed de man aan een driedubbele verslaving van drank, drugs en gokken. Na talloze pogingen is hij nu al negen maanden clean. In Waar was ik? gaat hij dan ook heel erg de persoonlijke toer op.
Meer info

De Brugse Poort door de ogen van de Brugse Poort
Van zaterdag 15 februari (14.00 u.) tot 14 maart, 2de verdieping van de De Krook, gratis

De Brugse Poort verhuist tussen 15 februari en 14 maart naar de Gentse Krook. De Brugse Poort doet dat om het resultaat van een merkwaardig buurt- en fotografieproject te tonen. In de Brugse Poort loopt namelijk al langer het project Fixatief, een artistieke broedplaats voor woord en beeld van Bij De Vieze Gasten. Fotograaf Yann Bertrand ging er aan de slag met tal van bewoners van de wijk.De buurtbewoners en anderen met een fascinatie voor de wijk, leggen het eigengereide karakter van de Brugse Poort bloot vast.De beeldreeksen in de Gentse Krook vertellen zowel intieme als contemplatieve verhalen in de Brugse Poort, ze nemen je mee achter de gevels van de wijk, of verheffen die gevels net tot onderwerp. Fixatief verliet voor dit project de grenzen van de klassieke fotoclub: door met een project van enkele maanden te werken, met een start- en een eindpunt, haalde Fixatief  een groot aantal barrières weg. De tentoonstelling is dan ook gemaakt door bewoners, die er vooral veel goesting in hadden en elk hun eigen visie op de Brugse Poort brengen.
Meer info

Symfonieorkest Vlaanderen speelt Sheherazade
zaterdag 15 februari, 20:00 u., Groenzaal (org. Muziekcentrum De Bijloke)

Het geduld van de Bijlokefans wordt binnenkort beloond. Want begin mei opent de vernieuwde concertzaal met een heuse feestweek. Tot dan zwerft de programmatie rond op verschillende plaatsen in en buiten De Bijloke. Dit weekend strijkt het Muziekcentrum met het Symfonieorkest Vlaanderen neer in de Groenzaal. De sprookjes van duizend-en-één-nacht zijn niet kapot te krijgen. De dansers ziet u er ook vanzelf bij.
Meer info

Myrddin, Release concerten album Myfyrio
Zondag 16 februari, 18.30 u. én 20.45 u., Gravensteen

De flamenco gitarist Myrddin trok vorig jaar naar het Spaanse Cordoba om er zijn volledige solo werk in één ruk op te nemen. Stof voor meer dan 4 albums. De eerste plaat ‘Myfyrio’ (Monstruos Y Duendes Vol. 1) komt uit op 14 februari. En lang hoeft u niet op live vertolking te wachten, want twee dagen later speelt Myrddin twee concerten in het Gravensteen. Hij brengt danser Nino De Los Reyes mee, die samen met Chick Corea onlangs een grammy in de wacht sleepte en een performance gaf tijdens de ceremonie eind januari.
Meer info

 

 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme