Het Lam blijft de weg tonen

Foto: kvd

Gent - Het Lam blijft de weg tonen Het Lam blijft beroeren. Ook op de agendavergaderingen van de cultuurraad. Heeft dit lam een monopoliepositie verworven? Chanteert het de leden van de cultuurredactie? Of heeft die cultuurredactie een extreme tunnelvisie over lammeren ontwikkeld? Niets van dit alles. Het Van Eyck jaar mag gerust in schijfjes geproefd en geconsumeerd worden. Er is zoveel te ontdekken dat we het Lam mogen saucissoneren over enkele afleveringen van de cultuuragenda. Vegetariërs of koele minnaars van de Vlaamse Primitieven moeten ook deze week niet verhuizen uit Gent. Zij lezen best gewoon verder om hun keuze te maken.

Van Eyck-shop
zeven dagen op zeven, van 10.00 u. tot 18.00 u, Lakenhalle onder het Gentse Belfort, gratis toegang

Meer dan zeventig Gentse makers creëerden een product of een ontwerp waarbij ze zich lieten inspireren door het Lam Gods. De variatie in het aanbod is ongelofelijk. In de heuse Van Eyck-shop wandelt u tussen bier, tapijten, glaswerk, juwelen, handtassen, … Wie dus minder aangetrokken is tot musea, maar toch een snuifje Van Eyck-vibes wil meepikken, rept zich naar de Van Eyck-shop. Naast de unieke conceptstore, wordt de Lakenhalle trouwens ook het meetingpoint voor het themajaar OMG!Van Eyck was here.
Meer info

Meskerem Mees
Maandag 17 februari, 20.30 u., Café Trefpunt, gratis

Voor een wekelijkse gratis portie muziek en de kans om iets nieuw te ontdekken is muziekcafé Trefpunt een goede plek. Deze week is de Oost-Vlaamse singer-songwriter Meskerem Mees, een dame van twintig met Ethiopische roots, er te gast.  Met haar intrigerende stem, haar akoestische gitaar en de cello van haar buddy Febe, tovert ze haar gelaagde en zorgvuldig opgebouwde songs om tot zoete earcandy. Haar melodieën blijven hangen en de refreinen zetten zich als weerhaken in je vast, zo beweert Trefpunt op hun website.
Meer info

Frogbelly & Symphony
Maandag  17 februari, 20.30 u., Café De Loge, vrije bijdrage in hoed

Muziekcafé Trefpunt heeft niet het monopolie op gratis concerten. Ook Café De Loge heeft daar al een stevige traditie in. Maandag stellen Frogbelly & Symphony er hun nieuwe plaat voor. Het viertal, dat muzikanten uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bevat, speelt progressieve folkrock met een infuus van pop. De band toert door Europa en speelt voor het eerst in Gent. Gratis, al komen ze na het concert wel met een hoed rond waar u een bijdrage mag in stoppen.
Meer info

Uitgelezen
Dinsdag 18 februari, 20.00 u., theaterzaal Vooruit

Uitgelezen is zo’n onverslijtbaar format dat het bijna maandelijks het bordje Uitverkocht kan uithangen. Zondagavond bleken er op de reservatiesite van de Vooruit wel nog een aantal plaatsen vrij voor het tegelijk aangename en leerrijke boekenprogramma waarbij een aantal panelgasten de opdracht krijgen om drie (dezelfde) boeken te lezen en hun mening daar over te ventileren. Altijd handig om die verschillende visies te horen. Deze keer heeft Uitgelezen een afspraak met  o.a. Phara de Aguirre,  Anneleen Van Offel (schrijver & redacteur), Walter Van Steenbrugge (advocaat), Anthony Bosschem (Zwijgen is geen optie) en Matt Watts & Kapinga Gysel (live muziek). De boeken die de gasten mochten doorlezen zijn ‘De kat en de generaal' van de Georgische ontdekking Nino Haratischwili (wereldberoemd sinds ‘Het achtste leven’), ‘Artikel 353 (of het geweten van een rechter)’ van Tanguy Viel en ‘Hordubal’, de klassieker van de Tsjech Karel Capek. Bovenop de drie verplichte nummers geven de gasten maandelijks ook nog hun eigen favoriete tip mee. Advies: voor wie wacht komt alles steeds te laat. Klikken dus.
Meer info

Allez, Chantez! Benefiet en verjaardag
Donderdag 20 februari, 20.00 u., Handelsbeurs

Allez, Chantez!, het meest laagdrempelige en meest succesvolle samenzingconcept bestaat vijf jaar en viert dat deze week uitgebreid met bijna elke dag een evenement in een andere stad. Natuurlijk mag Gent daarbij niet vergeten worden, want het begon voor Allez, Chantez! allemaal in Gent, in de Parnassuskerk. Toen die wegens groot succes te klein werd, verhuisde het evenement waar iedereen blij naar buiten gaat, naar de Handelsbeurs, waar het elke derde donderdag van de maand de concertzaal laat vollopen met tot 800 moedige samenzingende mensen. Allez, Chantez! is in de regel gratis (al hebben ze wel een spaarvarken waar een bijdrage kan ingestopt worden), maar één keer per jaar vraagt men het publiek om toch te betalen, om op die manier alle andere sessies van het jaar gratis te kunnen blijven aanbieden. Advies: laat u niet kennen en wacht niet tot een volgende gratis sessie, maar ga nu meevieren en zing uw longen net niet uit uw lijf.

Pieter De Buysser en Matthias De Craene: Tomorrow brought us rain’
Donderdag 20 februari, 20.00 u.,Vooruit

Morgen bracht ons regen. Toekomst en verleden in één zin, dat moet dus een voorstelling zijn waarin tijd en rol spelt.  Theatermaker Pieter De Buysser en de Gentse saxofoonmuzikant Mattias De Craene  (Nordmann, MDCIII, Dijf Sanders, Sylvie kreush brengen een muzikale fabel over de race tegen de klok. Ooit was er een tijd dat er geen uurwerken bestonden, deze artiesten gaan op zoek naar een ultieme klok die een eind maakt aan al onze kopzorgen. Als dat al geen reden is om te gaan!
Meer info

Peenoise, releaseshow Forevergem
Vrijdag 21 februari,  20.15 u., Handelsbeurs

Drie boers, al dragen ze niet alle dezelfde familienaam: Gilles Vandecaveye-Pinoy, Cesar De Sutter-Pinoy en Titus De Sutter-Pinoy. Samen goed voor Peenoise. Live laat het trio zich versterken door Simon Raman en Karel Naessens.  Gilles Vandecaveye en Simon Raman kennen elkaar overigens als van het jazztrio Steiger. Die band won in 2017 de wedstrijd voor jong jazztalent van het Gent Jazzfestival en maakte daarmee de plaat Give Space, waarvan de nummers allemaal op een verschillende locatie werden opgenomen.

Ook Peenoise zelf viel al in de prijzen: recent kwamen ze uit de bus als één van de winnaars van de nieuwe talentenjacht Sound Track concours. Waar Steiger echt wel een jazztrio is, speelt Peenoise popmuziek, maar met een randje. Peenoise zoekt de balans tussen toegankelijkheid en experiment. Ondertussen vonden ze ook die balans, en dat leverde de debuutplaat Forevergem op. Fijne woordspeling overigens:  in ‘Forevergem’ zit het oneindige en het kleine. Bijna elk dorp in Vlaanderen eindigt met ‘gem. Een dorp heeft iets klein en vergankelijk. Het staat op zichzelf en bijna los van de maatschappij en de grote maatschappelijke problematieken. Als je hier dan de grootsheid en het oneindige aspect van ‘Forever’ tegenover stelt, dan kom je tot de essentie van onze plaat. 

Evergem is tevens het dorp waar de broers zijn opgegroeid. Je kan het ook zien als een ode aan Evergem, de plek waar alles voor hen is ontstaan. For Evergem. In de Forevergem studios is al hun muziek ontstaan. Een plaat die ook als volgt kan omschreven worden: een collage van mysterieuze, sferische klanken en concrete songs. Producer van Forevergem is gitarist Geoffrey Burton. Die kan u kennen van de groepen Hong Kong Dong, PJDS, maar ook van Triggerfinger, Arno, Adamo, Axelle Red en vele andere. Burton is er overigens vrijdag ook: niet enkel om te zien hoe Peenoise het er live van afbrengt. Hij speelt zelf solo het voorprogramma.
Meer info

KIDS KASKcinema, onder (de) weg
Zondag 23 februari, 10.30 u., KASKcinema

KASK cinema verwent bij de start van de krokusvakantie alle kinderen (met hun mama’s, papa’s, tantes, nonkels, vriendjes, …) vanaf 4 jaar. Op dit ogenblik loopt in het STAM nog steeds de kindvriendelijke expo ‘Ondergronds in de stad’. Voor deze KIDScinema is het dan ook leuk dat beide spelers de krachten bundelen voor een avontuur onder de grond. Na de vertoning is er om 11.30 u. een workshop op kindermaat.
Meer info
 

Dubbelconcert Jurgen Augusteyns / Pieter Baert - Mattias Laga (org. Opatuur)
zondag 23 februari, 20.00 u., ENTR

Storm veroorzaakt lelijke dingen en schade. Maar soms biedt een storm ook gewoon nieuwe kansen, bijvoorbeeld wanneer een concert uitgesteld wordt naar een latere datum. Wie 2 weken geleden dus niet buiten durfde komen voor dit dubbelconcert van Opatuur, krijgt bij deze een herkansing én een gerecycleerd agendapunt.
Wie houdt van uitgepuurde en eerlijke concerten, komt niet bedrogen uit bij de concerten van de mobiele jazzclub Opatuur. Bovendien staan steevast 2 verschillende concerten op de agenda. Zondagavond kan u meereizen op het pad dat degelijke improvisatoren zoals Jurgen Augusteyns (gitaar), Pieter Baert (piano) en Mattias Laga (klarinet) afleggen. Wanneer u terug thuis zal zijn? Onmogelijk te voorspellen. Maar de jazzclub denkt ook aan alles en zorgt ervoor dat u een tapas schotel kan bestellen. Aandoenlijke afsluitende boodschap op de website van Opatuur: “Eten is niet verplicht – concert alleen kan ook nog altijd.”
meer info
 

 

 

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme