Carnavalsweekend nu echt van start

Een archieffoto van en met Patrick Coppens (l) de toenmalig jeugdprins, wijlen Roger Van Hyfte en wijlen keizer Charles Reynhout (r). Wie de andere drie personen op de foto herkent mag gerust een mailtje sturen naar zelzate@nieuwsblad.be Foto: Patrick Coppens

Zelzate - Deze namiddag beginnen de festiviteiten voor carnaval. Een werkgroep en het feestcomité sloegen de handen in elkaar. Kevin De Decker geeft tekst en uitleg, Guido Bernaerdt voorspelt het weer.

“Na ruim dertig jaar krijgt Zelzate opnieuw een carnavalstoet”, zegt Kevin De Decker, voorzitter van de werkgroep rond deze festiviteiten fier “Er zullen zestien praalwagens en evenveel reclamewagens aan deelnemen”. De stoet is zaterdagavond maar daarvoor zijn er ook al heel wat festiviteiten.

Het Zelzaatse carnaval wordt deze vrijdagmiddag op gang geblazen met een scholenstoet die start aan de parking tegenover het postkantoor op de Suikerkaai. Vanavond vanaf 19 uur is er in de feesttent, die op de markt staat opgesteld, de officiële overhandiging van de feestsleutel. Op hetzelfde moment is er ook een fototentoonstelling over het carnaval van vroeger en nu. Om 20.30 uur krijgt Mietje Stroel een carnavalspakje aangemeten.

's Avonds minder wind

Op zaterdag is er in de tent vanaf 10 uur opnieuw de fototentoonstelling. Na de middag volgt vanaf 13 uur tot 18 uur het kindercarnaval. Om 19.30 uur start dan de langverwachte carnavalsstoet. Die wordt gevormd aan de Suikerkaai om zo volledig rond de Grote Markt te gaan en dan in de Chalmetlaan af te slaan. Daar gaat men in de Verbroederingslaan om zo via de Schepen René De Deckerlaan terug op de Suikerkaai te komen waar de stoet ontbonden wordt. 

Na die fuif start er om 22 uur een grote carnavalsfuif in de tent die tot in de late (vroege) uurtjes zal duren. “Confetti in de feesttent is toegelaten, op het parcours van de stoet is die verboden”, staat te lezen op de Facebookpagina van de werkgroep.

Voor het Zelzaatse weerbericht zorgde Guido -Pien- Bernaerdt: "Zaterdag, dag van de eerste verlichte avondoptocht, verloopt voor het overgrote deel droog met 's avonds mogelijk wat motregen. De wind waait overdag vrij krachtig uit het zuidwesten doch neemt af naar matig naar de avond toe. Met 11 graden wordt het terug een veel te zachte dag", staat te lezen op de Faceboonpagina van Zelzate Openbaar.

Door Koen Van Waesberghe