Drie leden van triatlonclub Lentriac in virtuele ironman

BERT VERSCHATSE Foto: IF

Kortrijk - Ironman heeft een virtueel platform gelanceerd en dit weekend vond daarop de eerste Virtual Race plaats met wereldwijd meer dan 11.000 deelnemers waaronder 3 regiogenoten.

Zij namen delen aan de misschien enige Ironman in Coronajaar 2020. Heel wat sportwedstrijden en competities worden uitgesteld of geannuleerd omwille van de coronacrisis, zo ook in de triatlonwereld. Hoewel het seizoen in normale tijden nu stilaan op gang komt, blijft het koffiedik kijken of en zo ja wanneer een eerste wedstrijd zou kunnen plaatsvinden. Naar een onzeker doel toewerken is niet evident en daarom berusten heel wat atleten momenteel in het op peil houden van hun conditie. Om de eentonigheid en het niet in club- of teamverband kunnen trainen te doorbreken, nemen zowel individuele atleten als clubs en organisaties diverse online initiatieven, zoals virtuele trainingen en wedstrijden. Ook Ironman vond de tijd rijp om een eigen nieuw platform te lanceren. Vorige week zag Ironman Virtual Club het leven, bedoeld om te trainen en wedstrijden te bekampen en prestaties met een wereldwijde gemeenschap van medesporters te delen. Steven Lecluyse van Lentriac: "Dit terwijl deelnemers met elke activiteit ook punten verzamelen die ze kunnen inruilen voor rewards – vooral kortingen bij deelnemende partners – want er zit uiteraard ook een verdienmodel achter. Om het platform de nodige aandacht te schenken, stond de allereerste virtuele wedstrijd open voor de ganse community. Ironman Virtual Race 1 vond het voorbije weekend plaats. VR1 is een halve triatlon, waarin weliswaar het zwemnummer werd vervangen door een kort loopnummer omdat zwemmen nu onmogelijk is. Deelnemers werken in willekeurige volgorde drie onderdelen af: 5 km lopen, 90 km fietsen en een halve marathon (21 km). Finishers worden opgenomen in een algemeen en leeftijdsklassement, en krijgen een virtuele medaille."

Aan de wedstrijd namen wereldwijd 11.079 atleten deel, vooral agegroupers maar ook professionele triatleten. 6586 deelnemers bereikten de virtuele eindmeet. Ook drie atleten van Lentriac, de triatlonclub met 70 leden uit Menen, Kortrijk en Wevelgem, streden mee. Bert Verschatse (37 jaar uit Lauwe) werd 677ste na 4u30’01”. Lecluyse: "In tijden van isolatie, onzekerheid en wereldwijde vlucht in allerhande bezighoudchallenges, word je als sporter meer dan ooit op de proef gesteld. Een sporter heeft net zoals iedereen een doel nodig. Deze IM VR is zo’n initiatief om toch wat de competitiegeest aan te scherpen in moeilijke tijden."

Door Kris Vanhee
AANGERADEN