Boek over burgemeester Daniël Termont onder stadshal voorgesteld

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

1 / 7

Onder het dak van de gloednieuwe stadshal in Gent werd zaterdagnamiddag een boek over burgemeester Daniël Termont voorgesteld. Er waren enige honderden aanwezigen, onder wie Mathias De Clercq (Open VLD). 'Mijn leven, Mijn Gent en mijn visie op de toekomst' is de titel.. De Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), Koen Crucke, Johan Verminnen, Luc De Vos en zijn persoonlijke vriend Piet Lampaert kwamen getuigen, zingen en grappen maken.

Karel Van Keymeulen

Uitgever dringt aan

Daniël Termont vertelde dat hij eerst de boot heeft afgehouden en het geen goed idee vond om nu al een boek uit te brengen en zeker niet enige weken voor de verkiezingen. De Gentse uitgever Borgerhoff & Lamberigts zette door en Termont werkte gretig mee; Al moest journaliste Agnes Goyvaerts, die het verhaal neerschreef, zich daarvoor wel op de meest onmogelijke momenten vrijmaken. Het mocht geen politiek boek worden, het moest een dik boek worden, met de mens centraal, kreeg ze mee van uitgever Wim De Bock.

De voorstelling gebeurde in aanwezigheid van Termonts ouders, enige honderden aanwezigen met uiteraard veel SP'A'ers, diverse Groenen. alsook oud-burgemeester Frank Beke..

Verminnen en Moenaert

Johan Verminnen, een Brusselaar met een sterke band met Gent, zei dat hij niemand met zulke functie kent die toegankelijker is dan Daniel Termont. Hij zong 'ik wil de wereld zien'. '. De Brugse burgemeester Patrick Moenaert en Termont kennen elkaar al vele jaren, Ze zijn de energiespecialisten voor hun respectievelijke partijen. Met grappen en grollen vochten ze nog eens de oorlog Gent-Brugge uit. In 2009 verscheen een Gentse advertentie in het tijdschrift van Brussels Airlines, waarin Gent zich aanprees als ' veel echter dan het mooie Brugge'. Dat was Moenaert in een verkeerd keelgat geschoten en hij stuurde een kwaaie brief. Moenaert prees Termont als een groot politieker, maar hij vroeg hem op te houden met de vele West-Vlamingen in Gent te pesten. 'Politiek dom, want straks moeten ze ook gaan stemmen', zei hij.

Koen CruckeKoen Crucke, die tussen 2000 en 2006 nog gemeenteraadslid voor de Open VLD in Gent was, maar wiens zoon Stefaan dit keer op de SP.A-Groen-lijst staat, prees Daniels authentieke Gentse eigenschappen en zong voor hem zijn Gentse versie van Jean Ferrats 'Het dorp' . Hij had zelfs een speciaal couplet voor Termont geschreven. Luc De Vos

Luc De Vos stelde dat hij Gentenaar was geworden zodra hij in Gent aankwam.. 'Een Gentaar is iedereen die hier komt wonen, of hij nu uit Marokko, Turkije of uit Wippelgem komt', stelde hij. Hij moest eens goed slikken, maar dan kwam 'Lieve kleine Piranha' er uit .Piet Lampaert, Termonts vriend, kon op de vraag naar slechte eigenschappen alleen maar zeggen dat Termont onzettend onhandig is... en te veel snoept.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent