Techniekacademie nu ook in Zelzate

Foto: © Jeugddienst Zelzate

Zelzate - Vanaf 18 september 2019 zal de Techniekacademie Zelzate voor de eerste keer aangeboden worden. Dit initiatief richt zich op kinderen van 10 tot 12 jaar om hen van nabij en op een unieke manier kennis te laten maken met techniek en technologie.

Dit nieuw initiatief is een samenwerking van het Zelzaatse gemeentebestuur en de hogeschool VIVES. Ook in Zelzate groeit het besef dat de arbeidsmarkt steeds meer op zoek is naar technisch en wetenschappelijk geschoolde krachten. Dat er ondanks alles nog steeds een tekort is, bewijst dat te weinig jongeren kiezen voor een technische loopbaan.

De regering heeft via het Vlaams STEM-actieplan (2012-2019) al een eerste stap gezet om hier iets aan te doen. Maar ook de gemeente kan een belangrijke rol spelen om kinderen vertrouwd te maken met techniek.  Voor deze 1e editie verleent het gemeentebestuur van Zelzate haar steun aan dit initiatief.

Op 12 weken maken de jongeren 6 concrete projecten. Hiermee proeven de jongeren van verschillende technieken. Dit gaat van voeding, over hout, mechanica, elektriciteit, elektronica tot een robot bouwen en programmeren. Eén keer gaan we ook op actief bezoek naar een technisch bedrijf in de gemeente. De workshops van twee uur gaan door tussen 18 september en 11 december 2019 van 13.30 uur tot 15.30 uur. Dit alles gaat door in GBS De Krekel, Emiel Caluslaan 9. De totale kostprijs bedraagt 50 euro en via fiscaal attest kan tot 45% gerecupereerd worden. In deze prijs zit ook de verzekering, het materiaal en een koekje. Op het einde van de reeks worden de ouders uitgenodigd voor de diploma uitreiking. Het aantal plaatsen is beperkt tot 20. De inschrijving start op zaterdag 7 september via: www.techniekacademie-zelzate.be

 Voor wie interesse heeft zijn de projecten:

Een zelfrijdende robotwagen bouwen + programmeren

Periscoop bouwen

Badproducten maken zoals badzout, haargel, douchegel, …

Deurmatalarm ontwikkelen voor aan je kamer

Memohouder

Flatgebouw waarbij een windturbine energie voorziet voor het gebouw

Actief bedrijfsbezoek in de gemeente(Arcelor Mittal of Rain Carbon)

Door Luc Colleman
AANGERADEN
Meest recent