Op gezinsuitstap met Rap op Stap

Zelzate - Woensdag 30 oktober organiseerden de Rap op Stappartners (Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, Lichtpunt VZW en OCMW Zelzate) een gezinsuitstap naar Limburg. Een 50-tal deelnemers stappen samen de bus op.

Tijdens en  avontuurlijke reis door het museum “Villa Verbeelding”  in Hasselt ontmoetten gezinnen de Shehrazade en Sindbad de zeeman en toverden ze met papier en schaar een 3D tuin vol Arabische invloeden. Zelzatenaren, jong en oud, genoten van de mysterieuze en sprookjesachtige verhalen uit Duizend- en-een-nacht. Na de middag trok de groep naar het Mijnmuseum in Beringen voor een rondleiding door de historische mijngebouwen en waar de mijnwerkers nog bijna tastbaar aanwezig zijn. Iedereen heeft wel eens filmpjes van toen gezien, maar als je geconfronteerd wordt met de werkelijkheid, is het toch heel anders. In een simulatiekelder konden we kennis maken met het echte ondergrondse leven. Het werken op een diepte van 800 meter bij een temperatuur boven de 30°C met zwaar gereedschap kon enkel gepresteerd worden door mannen met een goede gezondheid. Pittig detail: er werden vooral Italiaanse arbeiders in dienst genomen wegens hun kleine en gespierde gestalte. Het is ook de enige Limburgse mijn waar er gedurende de ganse uitbatingsperiode en met 6.000 werknemers er slechts 6 doden te betreuren zijn. Ook de kinderen hadden veel interesse en stelden geregeld vragen.   

 

Rap op Stap  Zelzate is een reisbureau voor mensen met een beperkt budget. De medewerker en vrijwilligers van het Rap op Stap kantoor helpen iedereen met een beperkt budget aan een leuke uitstap. “Je hoeft geen afspraak te maken, je stapt gewoon binnen” legt opbouwwerkster Muraz Sahan uit. “Tijdens de schoolvakanties geven we met Rap op Stap ook aan iedereen de kans om deel te nemen aan groepsuitstappen. Die zijn toegankelijk voor alle Zelzatenaren. We hechten veel belang aan deze uitstappen. Ze kunnen gezinnen stimuleren om elkaar beter te leren kennen en te netwerken.  We geloven sterk in het verbindend werken en in een gezonde sociale mix.”

Deelneemster De Mits J.: “ik vond het heel positief en heel interessant. Vooral omdat ook andere culturen meegingen en  interesse toonden voor ons gezamenlijk verleden. Dat is de eerste stap naar samenleving.”

Deelnemer Hamza M.: “leuke uitstap. Veel respect in de groep, duidelijke afspraken en vriendelijke mensen. Voor het eerst in mijn leven ben ik naar een mijnmuseum geweest dankzij Rap op Stap. Super leuke organisatie.”

Door Luc Colleman
AANGERADEN