SP.A-Groen: 'Judashandtekeningen'

Maasmechelen - Een paar uur nadat de nieuwe meerderheid zich voorstelde, hielden SP.A-kamerlid Meryame Kitir, SP.A-voorzitter Noël Deckers en Groen-voorzitter John Gielen een persconferentie. Daarop haalden ze snoeihard uit naar CD&V en toekomstig burgemeester Raf Terwingen. Hierna het volledige persbericht.

De 3 judashandtekeningen van Raf Terwingen en CD&V

Het kartel SP.A-Groen reageert ongemeen hard naar Raf Terwingen, de nieuwe burgemeester van Maasmechelen. Ondanks een getekend voorakkoord, een getekend coalitieakkoord en getekende voordrachten voor Burgemeester en Schepenen werd het kartel gisteren door CD&V ingeruild voor Open VLD en N-VA. “Voor de postjes laat hij ons vallen als een baksteen”, aldus Parlementslid Meryame Kitir, fractieleider van sp.a-Groen in de gemeenteraad, “Er is een monstercoalitie tégen SP.A-Groen gemaakt. Wij zijn de vijand, het beleid zelf is bijzaak. Want de postjes zijn verdeeld, maar van een beleidsnota hebben we nog niks gehoord of gezien. Deze coalitie zal in bont en blauw regeren.”

Judashandtekeningen

Noël Deckers, voorzitter van SP.A, beaamt dit: “Schandalig wat de CD&V ons flikt. Dat een fractieleider in de kamer, tevens advocaat, en kandidaat minister ongestoord op drie documenten tekent en dit nu, onmiddellijk na het verstrijken van de termijn voor het indienen van de schepenvoordrachten, negeert, is nooit gezien. Drie judashandtekeningen zijn het, een echte tsjevenstreek.”

SP.A-Groen verwijt Raf Terwingen vooral zijn zwakte als formateur. “Nooit heeft hij een beleidsnota voorgelegd, wij hebben de sanering van de gemeentelijke financiën, de dringende nood aan maatregelen i.v.m. de sluiting van Ford, het armoedeprobleem, de extra nood aan rusthuisbedden… onder zijn aandacht moeten brengen”, aldus Meryame Kitir, “Hij heeft geen leiderschap getoond, hij heeft geen pogingen gedaan om zijn 2 dissidenten terug te halen, hij heeft de formatie niet zelf in handen genomen, geen initiatief getoond, maar zich laten leiden door Open VLD en N-VA, die zich aan elkaar hebben vastgeklikt tegen beleidsdeelname van sp.a-Groen.”
“Ook begrijpen wij de ACW-vleugel, waaruit de meeste mandatarissen stammen, niet. Op het moment dat het arme Maasmechelen getroffen wordt door 800 nieuwe werkzoekenden van Ford en toeleveringsbedrijven, kiezen haar mandatarissen voor een harde rechtse coalitie. Dit is volstrekt onbegrijpelijk voor de werknemersvleugel . Maar sp.a-Groen zal vanuit de oppositie de noden van de gewone burger niet loslaten,” voorspelt Meryame Kitir.
Verandering zonder verandering

De rechtse coalitie heeft toch tenminste één verandering ingevoerd. Dat was vooral de N-VA, die hier voor een appel en een ei (de OCMW-voorzitter en de lege doos voorzitter gemeenteraad) in de coalitie stappen, om te doen. Ja, er komt één schepen minder (dat is een besparing, weinig verandering), maar om het postjes te behouden wordt een mooi betaalde ondervoorzitter bij het OCMW gecreëerd. “Dit is lachwekkend”, aldus Noël Deckers “Het ondervoorzitterschap van het OCMW is decretaal voorzien, maar bedoeld voor de supergrote OCMW’s van Gent, Antwerpen, Mechelen,… Blijkbaar moet er iemand financieel getroost worden. Is dat de grote N-VA verandering?”.

Keiharde oppositie

SP.A-Groen verlaat na 30 jaar de meerderheid. Er is heel veel gerealiseerd of mogelijk gemaakt, op het vlak van tewerkstelling (Oude en Nieuwe Bunders, Maasmechelen Leisure Valley), op het vlak van wonen (verkavelingen Lindenlaan, Mottekamp, Uikhoven, de PPS-Mechelen-centrum, straks deverkaveling Patro, de projecten Maaslands Huis), in de zorg (Rusthuis, gepland Zorgbos, Mane) en in het sociaal beleid… sp.a-groen blijft haar gevoerde beleid verdedigen en is daarvoor niet afgestraft door de kiezers. Ook vanuit de oppositie zal sp.a-Groen keihard blijven waken over de belangen van de gewone Maasmechelse burger, en zeker niet die van de economische elite.

In andere artikels op deze site leest u de volledige persberichten van de nieuwe meerderheid en van N-VA.
 

Door lcm
AANGERADEN
Meest recent