Na breuk binnen Vlaams Belang: ex-fractieleider Michel Van Brempt richt 'Forza Aalst' op

De Facebook-mededeling van Michel Van Brempt. Hij stapte op als fractieleider van Vlaams Belang Aalst na interne strubbelingen. Foto: RR

Aalst - Na Forza Ninove wordt er ook een 'Forza Aalst' in het leven geroepen. Dat maakt Michel Van Brempt, die opstapte als fractieleider van Vlaams Belang Aalst na interne strubbelingen, bekend via Facebook. Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer, ook parlementslid voor Vlaams Belang, zegt dat Forza Aalst enkel een beweging kan zijn. "Deze zal niet opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2024."

 

De interne strubbelingen binnen Vlaams Belang Aalst begonnen al na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. De lokale afdeling kon haar macht in de Aalsterse gemeenteraad versterken met een verdubbeling van vier naar acht zetels maar tussen de raadsleden onderling zat het scheef, in die mate dat Michel Van Brempt, die met 2643 voorkeursstemmen met voorsprong de grootste stemmentrekker was van VB Aalst, vorige week besloot om op te stappen als fractieleider. Zijn partijkaart houdt hij wel.

"Forza Aalst kan niet opkomen tijdens gemeenteraadsverkiezingen"

Van Brempt maakt op Facebook bekend dat hij 'Forza Aalst' opricht: 'Aalsters, Vlaams, identitair en sociaal'. Guy D'haeseleer, kopman van Forza Ninove en Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, maakt meteen duidelijk dat het niet over een politieke partij kan gaan: "Het is een beweging", zegt D'haeseleer. "Michel blijft een trouwe VB-soldaat die via dit project nieuwe mensen wil aantrekken. Forza Aalst kan niet opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2024, dat zal enkel Vlaams Belang Aalst zijn", aldus D'haeseleer, die ook nog meegeeft dat het niet de bedoeling is dat er elders in Vlaanderen Forza-afdelingen opduiken. "Dit is een heel specifieke situatie in Aalst. Met dit project wordt het mogelijk de interne strubbelingen even te laten bekoelen, om uiteindelijke met een sterke VB-ploeg naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen te gaan." 

Onder curatele geplaatst

In Vlaams Belang Aalst ontstonden twee kampen: met (ex-)fractieleider Michel Van Brempt, voorzitter Steve Herman en gemeenteraadslid Els Van Puyvelde enerzijds, en met de vijf andere gemeenteraadsleden, Johan Van Nieuwenhove, Anja De Gols, Guy Claus, Raf Moraleda Barona en Anja Blanckaert anderzijds. Die laatsten klaagden bij de nationale partijtop aan dat ze door Herman en Van Brempt in geen enkele besluitvorming werden betrokken. Ook het aanhoudende pestgedrag van Herman hangt hen de keel uit. Van Brempt stapte op nadat hij naar eigen zeggen door zijn fractieleden niet werd gesteund tijdens een geheime stemming in de laatste gemeenteraad. Steve Herman weigert te reageren. De lokale afdeling werd vorige week door Brussel onder curatele geplaatst tot er een oplossing is.

Dinsdag spoedbeleg in nationaal partijbestuur

Nationaal partijvoorzitter Tom Van Grieken volgt de strubbelingen in Aalst van kortbij op. "We gaan dit intern bekijken", reageert hij op het nieuws dat Michel Van Brempt nu Forza Aalst opricht. Dinsdag staat er een spoedoverleg op de agenda op het nationale VB-bestuur. "We hopen nog altijd dat de rust in Aalst weerkeert", zegt nationaal secretaris Ortwin De Poortere. "Het is geen exclusief VB-verhaal en het is niet duidelijk of die logo's van Forza overgenomen kunnen worden. Aangezien we inhoudelijk geen verschilpunten hebben met Michel Van Brempt, hopen we nog dat hij terugkomt. Voorlopig geven wij verder geen commentaar." 

Johan Van Nieuwenhove, waarnemend fractieleider van Vlaams Belang Aalst sinds het vertrek van Van Brempt, zegt verbaasd te zijn over de zet van Van Brempt: "Michel heeft altijd gezegd: 'Als het Vlaams Blok ooit ophoudt met te bestaan, ben ik de laatste die het licht uitdoet.' Hij is groot genoeg om zelf de keuze te maken." 

Door lds
AANGERADEN