Energieke voorstelling Studio Orka in Woonzorgcentrum theaterhit van de Feesten

© Fred Debrock

Als u tijdens de Feesten één voorstelling moet gezien hebben, al dan niet in het gezelschap van uw kinderen, is het wel 'Zoutloos' van Studio Orka. Het Gentse gezelschap staat erom bekend stukken te maken op en over bijzondere locaties. Zo passeerden onder andere de volkstuintjes en een parkvijver de revue. Voor 'Zoutloos' gooien ze het opnieuw over een heel andere boeg en trekken ze naar een Woonzorgcentrum.

Hier alle foto's, verslagen en nieuws over de Gentse Feesten 2014.

Magali Degrande

'Zoutloos' is een wintervoorstelling. In een decor vol antieke kasten en een ouderwets tapijtje, voelt het alsof je je hebt samengeraapt om je zieke grootmoeder in haar afgeleefde rusthuis een gelukkig nieuwjaar te gaan wensen.

En toch is het inlevingseffect dat de bende van Orka creëert, zo groot dat de voorstelling ook perfect in de zomer kan. In wat aanvankelijk een triest oord lijkt te zijn, waar operationeel manager Lisbeth Eerdekens de touwtjes in handen heeft, is uiteindelijk niets wat het lijkt. Wees dus niet verbaasd als u een bejaarde aantreft die stiekem in een kast zit te roken.

'Ik ben blij als de bewoners zelf initiatief nemen' legt de naiëve Lisbeth met een licht West-Vlaams accent haar eigen doorgedreven concept 'Baasje van de dag ' uit. Ze bedoelt het allicht goed, maar haar personage is een karikatuur, dat niet ziet wat de bewoners écht nodig hebben. Zo wil de bejaarde Palmyra maar wat graag herenigd worden met haar vriend Charlie, met wie ze, vele jaren terug samen in het circus stond. Maar meer dan twee minuten aandacht kan Lisbeth haar niet geven. Nog voor Palmyra heeft kunnen uitleggen wat haar idee is van 'Baasje van de dag', trippelt Lisbeth dus alweer weeg, met de klunzige, maar lieve stagiaire Vicky in haar kielzog.

'Zoutloos' is een echte Orka-voorstelling, waarin even creatief wordt omgesprongen met taal als met het decor. Energiek, dat ook, zeker als halverwege de voorstelling vast Orka-gezicht Dominique Van Malder verschijnt, dit keer schitterend in de rol van Palmyra's zoon Jimmy. De bejaarden- échte- die tijdens de voorstelling plots beginnen te zingen vanuit de publiekstribune, krijgt u er gratis bij.

Zoutloos speelt nog tot en met zondag 27 juli, twee keer per dag in Woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge. De voorstelling is helaas volledig uitverkocht, maar speelt op het einde van de zomer wel nog in Antwerpen tijdens het Theaterfestival.

Hier alle foto's, verslagen en nieuws over de Gentse Feesten 2014

Aangeboden door onze partners